logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Kunst? Ted van Lieshout


Schrijver en kunstliefhebber Ted van Lieshout viert een wel heel bijzonder kunstwerk: Fontein, van Marcel Duchamps. Zoek het maar eens op op Google. Het kunstwerk, gemaakt in 1917, is inderdaad niets meer en niets minder dan een urinoir. Marcel Duchamps was namelijk kunstenaar in de stroming van dada, waarbij kunstenaars het hele concept ‘kunst’ een nieuwe betekenis willen geven.

Kijk op kunst

Ted van Lieshout gaat een gesprek over kunst met zichzelf aan, waarbij hij kritisch kijkt naar wat kunst nu eigenlijk is. Is het een sierlijke lijst, een sokkel, een gebouwd (alias een museum)? Allemaal elementen die bijdragen aan het hele idee van kunst en de kunstwereld. Maar waarom is die urinoir dan precies kunst? Wat maakt het dat die witte, porseleinen bak nu met kunst te maken?


Recensie over Over kunst

Het leuke aan dit boekje is dat het op een heel nonchalante manier is geschreven. Het loopt soepel en natuurlijk door van A tot Z. Ted van Lieshout gaat op een leuke manier om met verschillende kunststromingen. De kunstwerken die hij neemt, samen met de creatieve omschrijvingen die hij er aan geeft, zijn leuk en origineel bedacht. Dat maakt het boekje geweldig leuk, niet alleen om te lezen, maar ook geweldig om te geven. Het is hem echt gelukt om de kunst in een nieuw en vers daglicht te zetten, en dat allemaal ter ere van die grote, witte urinoir van 100 jaar oud. Kunst? Is een must-have voor creatievelingen en kunstliefhebbers, maar ook voor lezers die graag verrast worden.

Score: 8


Informatie

Over Kunst,
Illustrator: nvt
Uitgever: Leopold, 32 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 8 jaar. ISBN: 9789025873820. Prijs: 9.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.