logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Kipbijbel, Alain Caron en Rogier Trip


Kip: het meest veelzijdige stukje vlees…. kip! Misschien ken je deze reclameslogan nog wel, van enkele jaren geleden. En hoewel d’r absoluut een kern van waarheid in zit, is het jammer dat mensen hun kip (of welk gerecht dan ook) toch steevast op dezelfde manier bereiden. Zonde! Tijd voor verandering, aldus Alain Caron en Rogier Trip, die je misschien ook kent van hun eerste gezamenlijke kookboek La Table de Caron, waarin ze schreven over enkele toprecepten uit de Frans-georienteerde restaurants van de familie Caron.

Per onderdeel

De Kipbijbel is op een heel praktische manier ingedeeld – en tegelijk ook weer niet. Toegegeven: wat de auteurs ook hadden gekozen, d’r zullen altijd mensen zijn die er over vallen. Ikzelf vind het bijvoorbeeld een prettige manier om te zoeken op het stuk vlees dat je op je snijplank hebt liggen. Het boek is dan ook ingedeeld op het soort vlees: denk aan kipfilet, kippendij, kippenbout, kipgehakt of kippenpoten. Zelfs de hele kip én het ei komen aan bod! Op die manier kun je snel zoeken naar gepaste recepten voor het type vlees waarmee je aan de slag wilt. Een andere indeling had natuurlijk het land van oorsprong kunnen zijn van de recepten, het type gerecht (lunch, diner, salade), maar deze indeling werkt wonderbaarlijk goed en is erg praktisch.

Het hele proces

Het prettige van de Kipbijbel is wel dat het alle aspecten van bakken behandeld: de technieken die je hier leert zijn wel toegepast op kip, maar kun je overal toepassen. Het boek begint met de basis, een stukje productkennis. Je leert over verschillende kippenrassen, waar welke stukken vlees vandaan komen en – hoe belangrijk is dat – hoe het nu helemaal zit met al die keurmerken. Vervolgens krijg je de technieken, zoals een kip schoonmaken en voorbereiden voor gebruik, uitbenen, vlinderen en opbinden. Vervolgens krijg je de verschillende recepten per vleessoort, die je de hele wereld mee rondnemen. Zoals het hoort worden ook alle delen met de hand gemaakt, van de kruidenmengsels tot de sauzen, van de marinades tot de bijgerechten.


Ga direct naar Kipbijbel op BOL.com.

Recensie over Kipbijbel

De Kipbijbel is één en al kip, van voor tot achter. Je ontdekt hoe je de smaak van kip kunt omarmen en kunt buigen naar jouw smaak of het moment van de dag. Alain Caron en Rogier Trip laten in dit boek zien hoe veelzijdig kip nu echt is. Met verschillende bereidingstechnieken, sauzen en kruidenmengsels kun je werkelijk alle kanten op, van een eigengemaakte cordon bleu tot een kipburger, van een kip röti tot een kip Heineken en van pittig tot zalvig zacht, kruidig of pittig, krokant of lekker mals. Het zal je ook zeker stimuleren om eens een ander stukje kip te proberen, zodat je jouw keuken nog veelzijdiger kan maken!

Score: 8


Informatie

Titel: Kipbijbel
Auteur:
Uitgever: Carrera Culinair
Aantal pagina’s: 448
Type boek: Hardcover
ISBN: 9789048863723
Prijs: 34.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.