logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Kinderlogica, Sabine Wassenberg

Het wordt kinderen tegenwoordig wel makkelijk gemaakt. Ze hoeven bijna niets te doen en al zeker niet na te denken over het leven. Dat is bijzonder jammer, want daardoor hebben veel kinderen ook niet de neiging om verder na te denken dan hun kleine neusjes lang zijn! Het is dan ook een goede trend dat filosofie steeds vaker wordt aangeboden op scholen. Hoewel ‘filosofie’ zwaar klinkt in de oren van volwassenen hoeft dat namelijk helemaal niet zo zwaar te zijn. En daar weet Sabine Wassenberg, schrijfster van het boek Kinderlogica, alles van.

Geen antwoorden

Wat belangrijk is om te weten, is dat het bij filosofie helemaal niet zo belangrijk is om een antwoord te vinden op je vragen. Het is juist de manier waarop je vragen stelt – en welke vragen je stelt – dat bepaalt of je goed bezig bent of niet. Zo blijf je aan het nadenken over bepaalde onderwerpen en komt er vaak een wedervraag op een stelling, om zo misschien tot een antwoord te komen – maar misschien ook niet. Het gaat er dus niet om wie het hardste roept, maar juist om het stellen van vragen. Zo komen kinderen er achter dat lang niet iedereen dé waarheid in pacht heeft, maar dat er veel meer is dan ze denken.

Op school

Sabine Wassenberg is vanuit de stichting WonderWhy ingezet op Amsterdamse multiculturele scholen, om daar aan de slag te gaan met filosofie. Wat blijkt? Kinderen vullen heel veel onbekendheden in vanuit hun eigen cultuur en religie. Logisch natuurlijk, maar door erover te praten ontdekken ze dat ze soms het antwoord schuldig moeten blijven. Daarbij gaat het boek Kinderlogica ook vooral om Sabines reis door die multiculturele samenleving en steekt ze niet onder stoelen of banken dat ook zij vol zit met vooroordelen en ideeën over anderen. Door de gesprekken met kinderen, leraren en vrienden van allerlei pluimage ontdekt ze dat ook haar kennis niet laakbaar is.

Grote vraagstukken

In Kinderlogica, waarin fictieve kinderen met elkaar in discussie gaan (zie het als een verzameling toppunten van verschillende discussies in verschillende groepen) gaan ze de grote vraagstukken uit onze samenleving aan. Ze praten over taboes in de samenleving, in hun eigen cultuur, over het leven, de liefde en de dood. Alles ingevuld vanuit hun eigen hoekje, vanuit hun eigen perspectief. En juist door erover te praten ontdek je dat er veel meer is dan je zelf weet – want er zijn nu eenmaal genoeg onderwerpen waar mensen simpelweg niet over praten. Door te filosoferen – door vragen te stellen zonder te oordelen – krijg je een unieke kijk in die andere wereld.

Conclusie over Kinderlogica

Kinderlogica is een bijzonder boek. Aan de ene kant is het een persoonlijke zoektocht van de schrijfster, aan de andere kant een ontdekkingsreis voor de betrokken kinderen en voor jou als lezer. De schrijfstijl en vooral de vormstijl wisselt hier en daar, van een verhalend stuk tot een interview, van een vraaggesprek tot wat achtergrondinformatie, maar alles is helder verwoord en prettig leesbaar. Ik vond het een heel interessant boek om te lezen.

Door: CooleSuggesties
Score: Kinderlogica krijgt 7 van de 10 punten.

Informatie

Kinderlogica, Sabine Wassenberg
Lemniscaat, 229 pagina’s, paperback.
ISBN: 9789047709459. Prijs: 16.95 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Avatar for Dennis van HoutsDennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.