logo-liggend-wit-donkerblauw

Boek recensie: Jongleren met voeding, Kleine en grote vragen over een leven lang gezond eten, Jaap Seidell en Jutka Halberstadt

jongleren met voedingEten en drinken neemt een steeds grotere plek in van ons dagelijkse leven. Lekker eten en genieten, dat is waar het allemaal om draait. Tenminste, als je de foto’s op facebook en Instagram mag geloven. Maar wat is nu gezond en wanneer wordt iets ongezond? Het blijft jongleren met voeding, waarbij er zo veel verhalen de rondte doen dat bijna niemand meer echt weet hoe het zit.

Broodjes aap

Door de jaren heen zijn er namelijk heel wat onderzoeken geweest over voeding, zijn er heel wat berichten rondgestuurd over wat gezond zou zijn of wat juist heel erg ongezond zou zijn. Sommige onderzoeken zijn gedegen uitgevoerd, anderen zijn op zijn minst discutabel of zijn een conclusie die zo maar uit de lucht gegrepen lijkt te zijn. Toch worden ook veel van die slechte onderzoeken voor waar aangezien. Of wat dacht je van een stukje voortschrijdend inzicht, veranderingen in de levensmiddelenindustrie en andere veranderingen? Die kunnen een grote invloed hebben op de conclusies

Feit en fictie over voeding

Jongleren met voeding gaat over kleine en grote vragen over een leven lang gezond eten. Daarom is het boek ook in verschillende hoofdstukken ingedeeld. Een groot deel van de tekst en uitleg gaat over de belangrijkste fasen van een leven, van het beginnend leven tijdens de zwangerschap naar de babytijd, om vervolgens via peuter, kleuter, kind en tiener naar volwassene te gaan. Daarin lees je in duidelijke vragen hoe je het beste om kunt gaan met voeding en voedingsstoffen. Daarna gaat het boek in op Voedselhypes, Voedingsstoffen, Voedingsmiddelen, Voedselomgeving en voedselpatronen. Zo krijg je niet alleen specifieke aspecten van iedere levensfase belicht, maar ook algemene vraagstukken als ‘ is rauw eten gezonder dan gekookt’ of het wat specifiekere ‘is hummus gezond?’. Bij iedere vraag wordt ingegaan of de kwestie een feit of fabel is, waarom dat zo is en hoe de vork echt in de steel zit.

Conclusie over Jongleren met voeding

Jongleren met Voedsel is een geweldig naslagwerk voor iedereen die gezonder wil omgaan met voeding, maar niet direct aan een spannend dieet wil beginnen. Sterker nog: er is een speciaal hoofdstuk voor al die dieetvormen. Met dit boekje in de hand heb je in ieder geval een mooie informatiebron waarmee je heel veel veelvoorkomende vragen en onduidelijkheden kunt oplossen. Sommige vragen zijn echter zo complex dat ze niet helemaal volledig worden beantwoord. Soms is er een lange discussie ‘ waarom niet’, maar geen uitleg ‘waarom wel’. En dat is jammer.

Door: Score: Jongleren met voeding krijgt 7 van de 10 punten.

Informatie

Jongleren met voeding,
Atlas contact, 296 pagina’s, paperback.
ISBN: 9789045035901. Prijs: 19.99 euro.

Ga direct naar Jongleren met voeding op BOL.com.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.