logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Is dit een kookboek? Heston Blumenthal

Heston Blumenthal is eigenlijk maar een eigenaardig kereltje. Een genie in de keuken, dat wel, maar ook een beetje vreemd. Hij is eigenaar van het 3-sterren-restaurant The Fat Duck in het dorpje Bray in Berkshire, waarbij hij later in Londen een nieuw restaurant opende: Dinner by Heston Blumenthal, gesitueerd in het vijfsterrenhotel Mandarin Oriental Hyde Park. Beide restaurants hebben tot de top-10 aan restaurants behoort van de hele wereld… en dat wil wat zeggen!

Passie voor koken

Hoe het komt dat beide restaurants zo hoog eindigen en Blumenthal al heel wat Michelinsterren op zijn naam heeft staan? Vast vanwege zijn bevlogenheid om nieuwe technieken te leren en nieuwe smaken te ontdekken. Hij is een fervent aanhanger van moleculaire gastronomie, waarbij nieuwe technieken worden gebruikt om voedsel te bereiden en combinaties te maken. En hoewel hij daarin juist heel vooruitstrevend is, wil hij mensen motiveren om vooral lekker en veel te koken. Die passie probeert hij over te dragen in artikelen en kookboeken, waarbij Is dit een kookboek? zijn meest recente titel is.

Is dit een kookboek?

Zelf stelt hij de vraag of dit boek een kookboek is, maar ik vind eerlijk gezegd van wel. Natuurlijk staat het bomvol tips en technieken, suggesties en experimenten, maar al die kennis en ervaring zit verweven in de recepten die er in het boek verwerkt staan. In de kantlijn (nou ja – de tegenoverliggende pagina om precies te zijn) gaat hij ‘in gesprek met zichzelf’ om zijn kennis met jou te delen. De recepten zijn van volledige maaltijden tot zoiets eenvoudigs als het bereiden van een ei (op verschillende manieren, maar dan om perfecte resultaten te behalen). Het is dus wel wat meer dan een kookboek – het is een inspiratie om je eten te proeven, voelen en waarderen. Maar is het een kookboek? In mijn ogen wel.


Ga direct naar Is dit een kookboek? op BOL.com.

Recensie over Is dit een kookboek?

CooleSuggesties topper

Het is lastig als de auteur zelf daar al een vraag over stelt, zeker als het gevuld is met recepten. Toch biedt dit kookboek een schat aan informatie en kennis, naast de recepten die het rijk is. De recepten zijn duidelijk en helder omschreven en leveren fantastische resultaten, hoe eenvoudig ze ook zijn. Het is daarmee een perfect boek voor beginnend koks, maar ook voor ervaren koks. Het boek is creatief vormgegeven met veel tekeningen en geschreven teksten, waarin Heston in gesprek (en soms discussie) gaat met zichzelf. Via die gesprekken leer je meer over zijn visie, zijn geheime tips en suggesties om alles uit de keuken te halen wat er in zit.

Score: 9


Informatie

Titel: Is dit een kookboek?
Auteur:
Uitgever: Fontaine uitgevers
Aantal pagina’s: 368
Type boek: Hardcover
ISBN: 9789464041866
Prijs: 32.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.