logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Instock Cooking

instock cookingMannen, opgelet: als je heel eerlijk kijkt, wordt er namelijk heel wat verspild. In ieder huishouden. Dan heb ik het niet alleen over apparaten die altijd aan blijven staan (al is het stand-by) of de verwarming die aan blijft als je niet thuis bent. Ik heb het ook over die flinke hoeveelheden eten die worden weggegooid, omdat ze simpelweg niet meer goed zijn of ‘niet in het menu passen’. Er zijn inmiddels heel wat initiatieven die opstaan om deze verspilling tegen te gaan. Eén van de grotere initiatieven is Instock, uit Amsterdam. Zij koken met spullen die bijvoorbeeld door een supermarkt zou worden weggegooid, omdat het nét niet meer vers genoeg is voor de veeleisende consument.

Conserveren

Eén van de makkelijkste manieren om eten langer te bewaren, is om het op de juiste manier te bewaren. Er zijn zo veel levensmiddelen die juist niet in de koelkast bewaard mogen worden (zoals bananen) of juist langer bewaard kunnen blijven in de koeling (zoals eieren). Als je ze op de verkeerde plek neerlegt, heb je kans dat ze juist eerder verpieteren. Dubbel zonde! Maar er zijn natuurlijk nog meer manieren om eten te nog langer te bewaren. Zo kun je inmaken in zoetzuur of inmaken met zoet, fermenteren, drogen, invriezen, pekelen, konfijten en roken. Instock Cooking geeft je een aantal recepten van bekende koks en kookboekschrijvers om hier mee aan de slag te gaan in je eigen huis.

Inplannen

Een ander belangrijk element voor het verminderen van de afvalberg is om je maaltijden goed te plannen. Denk na over wat je koopt. Soms moet je namelijk groenten per kilo kopen. Dan kun je natuurlijk een normaal gerecht maken en heel veel weggooien, je kunt de rest ook bewaren voor een ander moment die week. En dat kan op ontzettend veel verschillende manieren: zo kun je van veel groenten en fruit ook lekkere drankjes maken: een overrijpe banaan verander je in een gezonde gedroogde snack, een halve komkommer wordt een heerlijke pickle, of stop je in een smoothie. Grappig in het boek Instock Cooking zijn ook de manieren op alle elementen van bepaalde voedingsmiddelen te gebruiken. Een leuke variant op de Van Kop Tot Staart-tactiek, maar dan ook als een Van Schil Tot Pit-tactiek.

Conclusie over Instock Cooking

Als je merkt dat je veel groenten en fruit weggooit, is Instock Cooking een geweldig boek om in huis te hebben. Je zult merken dat je veel minder restjes hoeft weg te gooien, dat je zelfs groenten en fruit die tegen hun verval aanlopen nog geweldig goed kunt gebruiken om lekkere gerechten mee te maken. Vooral de manieren om groenten en fruit te bewaren vond ik aantrekkelijk – het plannen zat al in ons systeem.

Door:
Score: Instock Cooking krijgt 8 van de 10 punten.

Informatie

Instock cooking,
Karakter uitgevers, 160 pagina’s, hardcover.
ISBN: 9789045215945. Prijs: 19.99 euro.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.