logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Ik (k)en mijn ikken, Karin Brugman, Judith Budde, Berry Collewijn

Het is geen onbekend fenomeen in de psychologie dat je er van uit kunt gaan dat jij uit verschillende ‘persoonlijkheden’ bestaat. Het klinkt een beetje eng, maar denk maar eens na: stiekem ben je anders als je bepaalde activiteiten doet. Je gedraagt je anders op de werkvloer dan in de kroeg, als je gaat winkelen of als je jouw rol als ouder opzet. Sommige mensen veranderen op zo’n moment flink, anderen maar weinig… toch is het goed om eens kritisch naar dit fenomeen te kijken en hoe jij je daarop aanpast. Het boek Ik (k)en mijn ikken daagt je op een leuke manier uit om naar jezelf te kijken, vanuit al die verschillende hoeken.

Personen en subpersonen

Ik (k)en mijn ikken neemt het iets groter op en neemt je in een soort helikopter mee naar jouw persoonlijkheid. Je hebt namelijk verschillende kanten, die bestaan uit een bepaalde persoonlijkheid en een of meerdere subpersoonlijkheden. Dat klinkt vrij zwart-wit, maar met die onderverdeling heb je al 1001 combinatiemogelijkheden. En dan zijn er nog al die nuances, aangezien iedereen bepaalde karaktertrekjes in meer of mindere mate bezit. Het gaat er om dat al die verschillende kanten op een andere manier naar de wereld kijken en anders op de wereld reageren. Door je daar bewust van te zijn zul je makkelijker met jouw reacties kunnen omgaan… maar misschien ook wel met die van anderen.

Gewoontedieren

Het boek legt ook best wel een nadruk op gewoontes, verwachtingen en patronen waarin we ons leven mee indelen. Ik (k)en mijn ikken legt je vervolgens uit hoe je bepaalde dingen eigenlijk op de automatische piloot invult of regelt, terwijl jij daar zelf misschien helemaal niet zo blij mee bent. Met veel praktijkvoorbeelden vertellen te drie schrijfsters vanuit hun eigen ervaringen hoe zij dat ervaren en hoe je dat dus ook kunt veranderen. Door het boek heen krijg je kaders onder ogen met vragen en kleine opdrachten, die je een stapje verder naar een betere begripvorming moeten helpen.


Ga direct naar Ik (k)en mijn ikken op BOL.com.

Recensie over Ik (k)en mijn ikken

Ik (k)en mijn ikken is een praktisch en vooral ook prettig leesbaar boek voor iedereen die aan zichzelf wil sleutelen. Doe jij soms dingen waar je niet blij mee bent, omdat je denkt dat zoiets van je verwacht wordt of waarvan je denkt dat het anders niet in goede aarde valt? Omdat je het al jaren doet, of omdat het je gewoon wordt ingeprent door de maatschappij? Dan zet dit boek je vast even de ogen open door beter te kijken naar je gedrag en hoe dit door je verschillende ‘ikken’ beinvloed wordt. Onder het mom Kennis is Macht leert dit boek je met de praktische opdrachtjes en inzichtvragen hoe je het heft in handen kunt nemen om zo jezelf te veranderen, te accepteren en een beter mens te maken.

Score: 8


Informatie

Titel: Ik (k)en mijn ikken
Auteur:
Uitgever: Uitgeverij Thema
Aantal pagina’s: 189
Type boek: Paperback
ISBN: 9789462723153
Prijs: 27.99 euro


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.