logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Holly, Stephen King

Hoewel Stephen King bekend staat om zijn bovennatuurlijke horrorverhalen, is er ook een andere kant aan deze grootmeester op de typemachine. Hij is namelijk behoorlijk begaan in het neerzetten van lugubere, zenuwslopende thrillers! Holly is het nieuwste boek binnen dit genre, met een oude bekende in de hoofdrol. Beleef het spannende onderzoek van Holly Gibney mee!

Holly Gibney

Holly Gibney verscheen voor het eerst ten tonele in de thriller Mr. Mercedes, en komt nu terug in een nieuw en spannend avontuur. Daarin blijkt dat Holly niet alleen een goede detective is, maar bovenal ook gewoon een mens. En iemand die de nodige klappen te verwerken heeft gekregen. Zo is haar moeder onlangs overleden – en hoewel ze niet bepaald een goede band met haar had, gaat diens dood Holly niet in de koude kleren zitten. Het boek is ook akelig actueel, met stevige sneren naar Trumps beleid als president, de nazweep van Covid-19 (nou ja – het verhaal zit er nog midden in) en verschillende politieke kritieken waar wij misschien wat minder weet van hebben. Naast Holly is er ook Pete Hodges, met wie ze samenwerkt in haar detectivebureau Finders Keepers.

Bizarre verdwijningen

Het verhaal van Holly begint al spannend. Het neemt je tien jaar het verleden in, waar je meemaakt dat een man tijdens zijn ochtendrondje joggen wordt ontvoerd en wordt opgesloten in een kooi in het huis van een ouder echtpaar (die, net als de man, werkzaam zijn als professor op dezelfde universiteit). Wat er precies met de man is gebeurt zul je op dat moment nog niet te weten komen, maar veel soeps zal het niet zijn. Hij wordt op subtiele manier gemarteld – en uit kleine opmerkingen blijkt dat de reden van zijn ontvoering zijn geaardheid is.

Verdwijningen

Na een lugubere inleiding begint het verhaal eigenlijk opnieuw wanneer ze tijdens haar verlof een aantal verontrustende telefoontjes krijgt van Penelope Dahl. Zij vertelt over haar dochter Bonnie Rae Dahl, die onder mysterieuze omstandigheden verdween. Het enige dat ze achterliet was haar fiets en een vreemd briefje waarin stond dat ze er genoeg van had. Holly besluit haar verlof op te geven en haar tanden in de zaak te zetten. Dat blijkt nog knap lastig, midden in de Covid-pandemie! Gedurende het onderzoek komen ze nog een vermissingszaak tegen, waarvan Holly en haar vertrouweling Jerome denken dat ze met elkaar te maken hebben.

Verdenkingen

Langzaam maar zeker sluimeren de verdenkingen naar een ouder echtpaar, de professoren Rodney en Emily Harris. In de inleiding heb je al kunnen zien dat deze twee achter een ontvoering en mishandeling zaten, maar zijn ze op hun oude leeftijd nog altijd bezig? En waarom? Het is lastig om met de vinger te wijzen, want de tachtigjarigen zijn een schattig, toegewijd, welbespraakt stel semi-gepensioneerde academici die vol in het leven lijken te staan. Toch hebben ze hun geheimen: ze zijn racistisch en homofoob, wat steeds duidelijker aan het licht komt. Maar is dat genoeg om te moorden? En hoe kunnen onze hoofdpersonen dat bewijzen?


Ga direct naar Holly op BOL.com.

Recensie over Holly

CooleSuggesties topper

Je zou Holly absoluut in het rijtje thrillers van Stephen King moeten scharen, maar eerlijk is eerlijk: de daden van het echtpaar Harris is bijna te luguber voor woorden. Bloederig genoeg om de meeste horrorfans tevreden te stellen waarschijnlijk. Om wat extra gewicht in de schaal te leggen spring je regelmatig terug naar het verleden om meer over hun handelen te weten en hoe ze dat hebben verhuld in het dagelijks leven. Daarnaast is het een behoorlijk politiek getint boek, waarin King onverbloemd kritiek levert op verschillende situaties, zoals de Covid-19 pandemie, racisme en homofobie, de aanval op het Amerikaanse Capitool in januari 2022 en het beleid van Donald Trump. Centraal in Holly staat natuurlijk Holly zelf, die een enorme persoonlijke groei doormaakt in het boek en niet alleen de verdwijningen onderzoekt, maar ook persoonlijk met haar problemen en eigenaardigheden kampt.

Score: 9


Informatie

Titel: Holly
Auteur:
Uitgever: Boekerij
Aantal pagina’s: 528
Type boek: Paperback
ISBN: 9789022599839
Prijs: 24.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.