logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Hoe werkt dat? Dorling Kindersley

Als kind was ik altijd ontzettend nieuwsgierig naar de werking van apparaten om me heen. Kapotte voorwerpen werden steevast door me uit elkaar geschroefd, en ook nog werkende apparaten konden soms niet aan mijn schroevendraaierset ontsnappen. Meestal lukte het me trouwens wel om die dingen weer in elkaar te zetten, maar niet altijd (tot groot ongenoegen van mijn ouders, zoals je kunt begrijpen). Maar goed: ik stam dan ook uit een tijdperk waarin apparaten nog in elkaar waren geschroefd met zichtbare schroeven, grote onderdelen en dus toegankelijk voor de jonge onderzoeker. Tegenwoordig is alles kleiner, gelikter en een stuk ingewikkelder: daarvan ontdek je de werking niet zo maar als je ‘m uit elkaar haalt! In het boek Hoe werkt dat? worden de moderne apparaten en technieken juist wel inzichtelijk gemaakt: een geweldig boek voor de jonge uitvinder!

Moderne look

Bij een boek over moderne technieken en high-tech snufjes hoort natuurlijk ook een gelikt uiterlijk. Dat is zeker gelukt: het boek ziet er uit als een spiffy laptop, met zijn glanzende kaft, de illusie van een ronde bovenkant en de glossy zijkant, want iedere pagina is afgewerkt met zilverfolie. Het boek ziet er dus ontzettend digitaal en high-end uit, waarbij de binnenkant je juist verstelt doet staan van een kleurenpracht en een enorme hoeveelheid kleurige illustraties en foto’s. Die twee staan een beetje in contrast met elkaar, maar beiden dekken ze de lading op hun eigen manier.

De wereld in beeld

In een aantal hoofdstukken worden interessante en coole items besproken en ‘uit elkaar gehaald’, ieder natuurlijk op zijn eigen manier. In het hoofdstuk Spel lees je bijvoorbeeld over de werking van een tablet of de PS4, maar ook diens concurrent de XBOX One, komt aan bod. Daarnaast lees je hoe een 3D-printer werkt, wat je kunt doen met een surface book en hoe dat nu precies werkt met glowsticks. In het tweede hoofdstuk gaat het om Bewegen. Daar moet je denken aan bijvoorbeeld de werking van een elektrische auto, de Jetman, een Volocopter en natuurlijk een hoverboard. Het vierde hoofdstuk is echt voor de bouwers onder ons: daarin draait alles om bouwen. Een andere tak van sport, die eerder gaat om het doorbreken van de natuurwetten, gecombineerd met een staaltje techniek. Daarin lees je bijvoorbeeld hoe ene ijshotel gemaakt wordt, wat er achter een Drijvend Hotel steekt, hoe een draaibrug in elkaar steekt en waarom Centre Pompidou er zo vreemd uit ziet. Het hoofdstuk Energie is wat veelzijdiger. Daarin gaan ze in op de Large Hadron Collider (je weet wel: de bekende en beruchte deeltjesversneler), een straalmotor, de Raspberry Pi, maar ook een bionisch pak! Bij Leven gaat het om alledaagse voorwerpen, die het leven gemakkelijker maken. Zoals bijvoorbeeld het gebruik van bionische ledematen, een C-Tru helm, de Cleverpet, een draaiend huis en of er leven op mars mogelijk zou zijn. Geneeskunde, gezondheid en het dagelijks leven, dus. Tot slot gaat de schrijver in op de toekomst. Wat is er allemaal mogelijk in de toekomst? Echt materiaal voor science fictionfilms, die stiekem dichterbij zijn dan je zou denken. Een vliegende auto, teleportatie, onzichtbaarworden, passagiersdrones… zou het mogelijk zijn in onze tijd?

Ga direct naar Hoe werkt dat? op BOL.com.


Recensie over Hoe werkt dat?

Ben je nieuwsgierig naar de werking van de wereld om je heen en wil je dolgraag weten hoe al die apparaten in elkaar steken? Dan is Hoe werkt dat? een geweldig boek om dat allemaal te ontdekken. Het laat je in woord en beeld zien hoe verschillende apparaten en technieken in elkaar steken, met een duidelijke uitleg erbij. De kaft ziet er ontzettend cool uit, de informatie net voldoende om je een idee te geven van de werking. Dat is op zich best knap, om juist de rode draad te vertellen zonder al te veel in details te vervallen.

Score: 8


Informatie

Informatie

Hoe werkt dat?,
Illustrator: nvt
Uitgever: Unieboek Het Spectrum, 192 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 10 jaar. ISBN: 9789000355501. Prijs: 20 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.