Boek recensie: Hoe hoort het eigenlijk? Reinildis van Ditzhuyzen

Hoe hoort het eigenlijk? Reinildis van Ditzhuyzen

Gewoontes en tradities: iedere familie barst er van. Ieder gezin heeft zo wel zijn eigen ‘dingetjes’ bij verjaardagen, als er bezoek komt, bij het vieren van oud-en-nieuw, kerstmis, het dekken van de tafel en nog heel veel meer. Maar dat is natuurlijk lang niet zoals het ooit bedacht is door de rijke en invloedrijke families van weleer! Die etiquetteregels zijn vaak helemaal verwaterd en afgezwakt naar vreemde gewoontes die het daglicht soms nauwelijks nog kunnen verdragen. Hoe hoort het eigenlijk? Dat is dé vraag waar in dit boek antwoord op gegeven wordt.

Sociale bijbel

Je leest in dit boek over de oorsprong en de basis van heel veel verschillende sociale aspecten van onze samenleving. Van het houden van een bruiloft (wie betaalt nu eigenlijk de bruidsjurk?) tot het opstellen van een rouwadvertentie of het ontvangen van deftig bezoek. Het boek bestaat uit 10 hoofdstukken. Je begint met een algemeen hoofdstuk over etiquette. Waarom zou je er aan moeten houden, waar komt het vandaan? Daarna een stukje over etiquette en kinderen. Daarna ga je aan de slag met de regels, opgesplitst in verschillende segmenten: Omgang in het dagelijks leven, schriftelijke en mondelijke communicatie, kleding, gastvrijheid, aan tafel, officiële gebeurtenissen en formaliteiten, protocol en onderscheidingen en omgang met buitenlanders.

Culturele verschillen

Wat een geweldige aanvulling is in dit boek, is dat je niet alleen leest hoe wij dingen aanpakken, maar ook of die gebruiken in andere landen ook gewoon zijn (en zo niet: hoe dan?). Dat maakt het een boek dat echt helemaal van deze tijd is, een boek waarbij je ook kunt aanpassen aan andere gebruiken en tradities. Bovendien houdt het ons een geweldige spiegel voor – want uiteindelijk bepaal je zelf welke gewoontes en gebruiken je in het dagelijks leven inzet. Maar dankzij dit lijvige naslagwerk weet je in ieder geval: hoe hoort het eigenlijk?


Recensie over Hoe hoort het eigenlijk?

Dit dikke boek laat je alle kanten van de etiquette zien – van de tafelschikking tot het sturen van uitnodigingen voor een feest, van het dansen tot het solliciteren, van kleding voor de man tot de manieren waarop buitenlanders tegen ons, Nederlanders aankijken. Een geweldig naslagwerk en een goede voorbereiding voor wanneer je bij de koning en koningin op bezoek gaat.

Score: 8


Informatie

Hoe hoort het eigenlijk?,
Illustrator: nvt
Uitgever: Becht, 384 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 16 jaar. ISBN: 9789023013815. Prijs: 19.95 euro.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.LAAT JE REACTIE ACHTER

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.