logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Hoe bak ik zuurdesembrood, Emmanuel Hadjiandreou


Hoe bak ik zuurdesembrood, Emmanuel Hadjiandreou

Zuurdesembrood – je moet er van houden. Hier in huis zijn de meningen verdeeld. Ikzelf vind de volle (iets zurige) smaak en het stevige karakter van zuurdesembrood erg lekker en heb dan ook een flinke tijd volgehouden om iedere dag netjes brood te bakken van mijn eigen zuurdesemcultuur. Met wisselend succes overigens, ik ben natuurlijk geen volleerd bakker en experimenteer graag. Misschien heb ik uiteindelijk door de experimenteerdrang mijn zuurdesemproject de das om gedaan – er was geen animo meer voor! Emmanuel Hadjiondreou is wél een volleerd bakker, die ook regelmatig met zuurdesem in de weer is. In zijn boek Hoe bak ik zuurdesembrood omschrijft hij stap voor stap… hoe je zuurdesembrood bakt.

Variatie met een starter

Wat zo gaaf is aan een zuurdesembrood bakken? Ik vond het te gek om aan de slag te gaan met mijn eigen zuurdesemstarter. Dat is toch een beetje een kindje van je, dat je dagelijks aandacht geeft, voed en verzorgd, en dat soms kan uitgroeien tot iets moois en lekkers als een brood of broodjes. Je moet die zuurdesemstarter zien als een eigengemaakte gistcultuur. Als je er heel kritisch over nadenkt is het eigenlijk gewoon een rottende klodder deeg, maar dat terzijde. Soms is het beter om dat verstand even op 0 te zetten… Het andere mooie is dat jouw starter, jouw kindje, tot van alles en nog wat kan uitgroeien. Van brood tot stokbrood, van een mooi rond brood tot een stevige roggebrood. Maar dat er zo veel voor mogelijk was, dat had ik zelf ook niet door. Bakker Emmanuel weet maar liefst 45 recepten op te lepelen die je met een zuurdesemstarter kunt maken.

Andere bronnen

Hoe bak ik zuurdesembrood draait vooral om het bakken met je eigen zuurdesemstarter. Logisch. Toch zijn er andere manieren om een starter te fabriceren, en ook daar wordt in dit boek aandacht aan geschonken. Een enkele keer vind ik dat toch wel een vorm van verraad: als je ’t makkelijk wil, kun je ook gewoon een blokje gist raspen! Het is ook wel interessant om te ontdekken dat je die luchtigheid ook op andere manieren kunt bereiken.

Ga direct naar Hoe bak ik zuurdesembrood? op BOL.com.


Recensie over Hoe bak ik zuurdesembrood?

CooleSuggesties topper

In drie hoofdstukken leer en lees je hoe je van deeg en water een geweldige zuurdesemstarter kunt maken, waarmee je alle kanten op kunt: van een luchtig brood met dadels en noten tot een stokbrood op basis van rogge. Zelfs croissants van zuurdesemdeeg komen aan bod! Dat maakt dit boek erg veelzijdig. De instructies zijn helder, er staat ook telkens een richtlijn qua tijd bij vermeld en de foto’s zien er stoer en bijna krokant uit. Ik ruik nu al weer brood!

Score: 9


Informatie

Hoe bak ik zuurdesembrood,
Illustrator: nvt
Uitgever: Becht, 160 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 16 jaar. ISBN: 9789023014881. Prijs: 19.95 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.