logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Het plein en de toren, Niall Ferguson

Het plein en de torenEdutainment is niet alleen op televisie een grandioos succes. Het combineren van een vermakelijke manier van informatie-overdracht is een geweldige manier om je te vermaken én wat op te steken. Ook in de boekenwereld komt het steeds vaker voor dat goede vertellers informatie overbrengen op een heel vermakelijke en onderhoudende manier. In Het plein en de toren neemt de Britse historicus Niall Ferguson je mee naar de meest bizarre steden, situaties en genootschappen, om telkens te laten zien welke factoren er grote rollen speelden. En wat blijkt? Het plein en de toren waren heel belangrijk! Het plein staat in dit geval voor de grote groep, de meute. De toren werd bemand door een of andere elitegroep, en dat kan uit iedere hoek komen.

Strijd en conflict

Het mag duidelijk zijn: zoals ook nu de mensen soms opboksen tegen de machtigen der aarde, was dat vroeger niet anders. En je moest wel met velen komen, want bescherming voor mensen was toen heel anders geregeld. Toen werden onruststokers gewoon opgepakt en ‘ondervraagd’ of om nooit meer terug te komen. In het meest gunstige geval. In Het plein en de toren wordt je door eeuwenlange geschiedenis meegenomen naar verschillende situaties waarin het volk met de elite in botsing kwam. Niall Ferguson omschrijft deze situaties aan de ene kant heel zakelijk, maar ook weer op een bijzonder onderhoudende manier: het zijn stuk voor stuk spannende verhalen geworden, die je gewoon wil uitlezen.

Netwerken

Een andere belangrijke factor in het boek Het plein en de toren speelt het netwerk van de betrokken personen. Het is natuurlijk duidelijk dat je mede gevormd wordt door het netwerk waarin je je begeeft: soms krijg je daardoor kansen die je anders niet had gekregen, of wordt je juist gehinderd in je handelingen. Soms wordt je ook letterlijk beïnvloed: een beetje opgestookt om dingen te doen die je eigenlijk niet had willen doen… allemaal kleine details die het verloop van de geschiedenis stiekem flink hebben gestuurd!

Conclusie over Het plein en de toren

Dat de geschiedenis doorspekt is met spannende verhalen en indrukwekkende intriges hoef ik je natuurlijk niet te vertellen. De schrijver van dit boek heeft zijn uiterste best gedaan om de situaties eens anders te belichten: vanuit de netwerken van de betrokken hoofdpersonen. Met schema’s en verhalen weet hij de geschiedenis helemaal tot leven te wekken – hoewel de schema’s wat mij betreft wat aan de kleine kant zijn…

Door:
Score: Het plein en de toren krijgt 7 van de 10 punten.

Informatie

Het plein en de toren,
Hollands Diep, 640 pagina’s, paperback.
Vanaf: 16 jaar. ISBN: 9789048835881. Prijs: 29.99 euro.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.