logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Het Pilgim Fathers complot, Jeroen Windmeijer

Het duurde even voor ik de moed nam om het dikke boek Het Pilgrim Fathers Complot op te pakken. Niet dat het onderwerp of de manier van presenteren me niet aanstond, in tegendeel – ik smul van dit soort fantasierijke puzzelboeken door ed geschiedenis, maar je kunt misschien begrijpen dat er bijna altijd wel een flinke stapel boeken ligt die gelezen en gerecenseerd moeten worden… en dat dunnere boeken daarbij eerder lonken dan een episch verhaal van bijna 500 pagina’s! In de kerstvakantie heb ik er echter eens goed de tijd voor genomen en ben lekker op de bank gekropen om me te verliezen in lang verloren tijden.

Pilgrim Fathers

De naam van de Pilgrim Fathers zal je vast niet onbekend voorkomen. Dat zijn de eerste inwoners van Amerika, de eerste mensen die naar de Nieuwe Wereld trokken om zich daar te vestigen. Wat niet iedereen even goed weet (maar misschien stiekem ook weer wel) is dat een aantal van deze kolonisten uit Nederland kwamen – of er op zijn minst een tijd hebben verbleven. Een deel van die geschiedenis moet bekendgemaakt worden, een ander deel verstopt onder een dikke laag stof – dat vinden in ieder geval de nakomelingen van deze pioniers. Wanneer in het hedendaagse Leiden in de loge van de vrijmetselarij een belangrijk lid van de vrijmetselarij verminkt en vermoord wordt getroffen, raken Peter de Haan, docent Archeologie en Geschiedenis aan de Universiteit Leiden, en zijn vriendin Fay Spežamorin, docent Grieks en Latijnse taal en cultuur en lid van de vrijmetselaarsloge er ongewild bij betrokken. Ze worden ook al vrij snel verdacht door de politie – om hun onschuld te bewijzen (en natuurlijk om de echte dader te vinden) gaan ze op onderzoek uit.

De wereld rond

De aanleiding van de moord blijkt een pas ontdekt manuscript te zijn, over de organisatie, redenen en motieven van het vertrek van de Pilgrim Fathers vanuit Engeland en Leiden naar de Nieuwe Wereld. Helaas was het document nog niet goed bestudeerd – er is dus niet duidelijk wat er precies in staat – maar wel is duidelijk dat er genoeg mensen zijn die er een moord voor doen om het te laten verdwijnen. Maar wat is er zo erg dat het daglicht niet kan aanschouwen? Peter de Haan, als vrijwilliger verbonden aan het Vrijmetselarijmuseum in Leiden, gaat op onderzoek uit en komt via Leiden en Boston ook in Jeruzalem terecht. Langzaam maar zeker ontdekt hij steeds meer van de geheimen van de vrijmetselarij – de complotten, samenzweringen en snode plannen die ten grondslag lagen aan de grote overtocht naar Amerika…

Geschiedenis op losse schroeven

Met Het Pilgrim Fathers Complot laat Jeroen Windmeijer zien dat we misschien wel veel denken te weten over onze geschiedenis, maar dat deze ‘waarheid’ natuurlijk gekleurd is door de overlevering van de geschiedenis. Kleine wijzigingen in de bewijsvoering kunnen ineens heel andere verhalen en beelden opleveren! Daarbij mixt de schrijver een paar fictionele elementen door de waarheid (tenminste – wat wij daarvoor aannemen 🙂 ), waardoor het verhaal bijzonder geloofwaardig overkomt. Feit en fictie gaan in dit boek hand in hand middels een spannende zoektocht naar de waarheid, schuld en onschuld.


Recensie over Het Pilgrim Fathers Complot

CooleSuggesties topper

Fans de boeken van Dan Brown kunnen in hun handen wrijven met boeken als dit. Persoonlijk vond ik Het Pilgrim Fathers Complot beter dan het gros van de geprezen Brown. Het is minder belerend, minder hectisch en het lijkt wat subtieler om te gaan met alle feitjes en gebeurtenissen in de geschiedenis. Het is minder bombastisch, maar daardoor niet minder meeslepend. De ontdekkingsreis gaat de hele wereld over, en je wil ieder moment meemaken. Het is boeiend geschreven, haalt feiten door een nieuw sausje en laat je bovendien zien dat ‘onze’ waarheid lang niet altijd dé waarheid is.

Score: 9


Ga direct naar Het Pilgrim Fathers complot op BOL.com.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Informatie

Het Pilgrim Fathers complot,
Illustrator: nvt
Uitgever: HarperCollins, 496 pagina’s, paperback.
Vanaf: 18 jaar. ISBN: 9789402701623. Prijs: 19.99 euro.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.