logo-liggend-wit-donkerblauw

Boek recensie: Het meisje dat Kerstmis redde, Matt Haig

Dankzij Matt Haigs Een jongen met de naam Kerstmis heeft het arsenaal leuke kerstboeken een absolute nieuwe impuls gekregen. In het eerste deel lees je hoe de Kerstman is ontstaan. In dit tweede deel, Het meisje dat kerstmis redde, lees je hoe het de Kerstman is vergaan. En dat is niet zo heel erg goed, kan ik je vertellen! Kerstmis is nog niet bepaald een goede traditie en er zijn zelfs elfen die dat hele kerst-gedoe niet zien zitten.

Amelia de redster

Voor het verhaal begint lees je over Amelia, sterk gelooft in wonderen, ook al heeft ze er nog nooit een gezien. Daarmee zorgde ze voor genoeg magie in de lucht dat de Kerstman door de lucht kon reizen en cadeautjes kon rondbrengen over de hele wereld. Daarna springen we naar het jaar erop. De jonge Amelia, die de taken van haar doodzieke moeder als schoorsteenveger heeft overgenomen, heeft geen hoop meer. Ondanks dat Amelia hoopt dat haar moeder niet zal sterven, gebeurt het toch. Amelia wordt opgevangen door meneer Griezel en opgesloten in zijn werkhuizen – het ergste van heel Londen. Tja, we leven in de Victoriaanse tijden… die waren niet zo vrolijk!

Ontbreken van magie

Ondertussen wordt Elfhelm (de thuisbasis van de kerstman, zijn helpers en zijn rendieren) aangevallen door trollen die om onduidelijke reden ontzettend boos zijn. Ze vernielen het dorp en de slee van de kerstman, zodat hij tijdens kerst niet meer kan uitvliegen. Dit is dus het jaar dat Amelia in het werkhuis wordt opgesloten. Weer een jaar later zijn Elfhelm en de slee grotendeels gerepareerd, maar Amelia is er slecht aan toe. Ze heeft geen hoop meer, waardoor het magieniveau ontzettend laag is. Wat volgt is het traditionele zoek-en-reddingsavontuur, met een noodlanding in de slaapkamer van koningin Victoria (ze wil India als kerstcadeau maar neemt genoegen met een theepot), wraak op Griezel en een triomfantelijke terugkeer naar Elfhelm op tijd. Ondertussen is het verhaal doorspekt met allerlei leuke verwijzingen en grappige personages, zoals de waarheidsfee die nooit kan liegen en pijnljk eerlijk is of de aandoenlijke elfen die aan bod komen.

Benieuwd naar het vervolg? Lees dan: Vader Kerstmis en ik!


Ga direct naar Het meisje dat Kerstmis redde op BOL.com.

Recensie over Het meisje dat Kerstmis redde

Laat ik eerlijk zijn: Het Meisje dat Kerstmis Redde heeft niet de magie en de flair van het eerste deel. Het is ook moeilijk om zo’n topper te overtreffen natuurlijk. De verhaallijnen van Amelia en de trollen lopen iets te ver van elkaar. Ondanks dat is het een waardige opvolger, en zeker eentje om de kerst van elke lezer een stuk vrolijker te maken. Bovendien is het een verademing om een kerstboek te lezen dat wel voor kinderen is geschreven, maar niet zo overdreven vrolijk is. Er zijn genoeg serieuze momenten, zoals de dood van Amelia’s moeder en de kleine meditatie over verdriet die Amelia en Kerstman delen op hun sleetocht terug naar Elfhelm, om even weerstand te bieden tegen het kerstglazuur.

Score: 8


Informatie

Titel: Het meisje dat Kerstmis redde
Auteur:
Illustrator: Chris Mould
Uitgever: Moon uitgevers
Aantal pagina’s: 320
Type boek: Hardcover
Leeftijd: vanaf 8 jaar
ISBN: 9789048862009
Prijs: 17.50 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.