logo-liggend-wit-donkerblauw

Boek recensie: Het kerstvarken, J.K. Rowling

het kerstvarken recensie

Het Kerstvarken neemt je mee in een wonderlijke en fantasierijke wereld – die van een jong kind. En die fantastische wereld wordt hopelijk goed overgedragen aan de jonge luisteraar of de gewillige lezer. JK Rowling ken je natuurlijk van de Harry Potter-boeken, of die van Fantastic Beasts, maar ook van de Ickabog, dat vorig jaar uitkwam. Dat laatste boek had misschien een duister randje, maar Het Kerstvarken neemt je mee terug naar de onschuldige kindertijd, naar de tijd waarin een verloren knuffel het einde van de wereld zou kunnen betekenen.

Jacks varken

Het verhaal begint allemaal wanneer je Jack leert kennen: een onschuldig kereltje met een rijke fantasie en een favoriete knuffel: zijn knuffelvarken, dat hij Ut Varken ofwel UV noemt. Wanneer zijn vader het gezin in de steek laat en zijn moeder een nieuwe relatie krijgt, krijgt hij er ook een stiefzusje bij; Holly. Jack heeft Holly leren kennen als een slim en aardig meisje toen hij pas op zijn nieuwe school kwam, maar als stiefzusje is de puberende meid niet te genieten. Tijdens een autoritje gooit ze UV dan ook zomaar uit het raam. Jack is ontroostbaar… het is zelfs zo erg, dat Holly van haar eigen spaargeld een nieuw varken voor Jack koopt. Maar UV is natuurlijk onvervangbaar. En dan, ’s nachts, besluit zijn nieuwe varken Jack te helpen om UV terug te vinden en gaan ze op een spannend avontuur om UV te redden van De Verliezer, het speelgoedverscheurende monster uit het Land van Verlies dat alles verzwelgt wat ooit verloren is geraakt.

Op avontuur

En zo gaan Jack en zijn nieuwe speelgoedvarken op avontuur, zoekend naar de huidige verblijfplaats van Ut Varken. Het lijkt erop dat zijn nieuwe varken een echt kerstvarken is, hij helpt Jack waar hij maar kan. En zo loop je door de verschillende stadia van ‘verloren’, wat een leuke knipoog biedt naar het volwassen wereldje waar mensen dingen verliezen en soms heel erg nodig hebben, soms gewoon even misplaatst hebben, langere tijd verloren zijn en uiteindelijk toch missen. Van spullen die vervangbaar zijn tot spullen die achteraf gezien toch een hoge emotionele waarde hebben. En al die spullen komen tot leven. Ze krijgen armen en benen, ogen en een mond. En ze zijn soms knap mondig, dat kan ik je wel vertellen!

Boodschap

Het Kerstvarken is best wel doorspekt (sorry voor de woordspeling) met belangrijke boodschappen. Omring jezelf niet met spullen die je zonder problemen kunt missen, houd vast aan de voorwerpen die echt iets voor je betekenen. Ook onderwerpen als recyclen, kringloop en afval komen subtiel aan bod, ieder op hun eigen fantasierijke manier. JK Rowling vertelt achter in het boek over haar ervaringen bij het schrijven van het boek. En, zoals we in het slotwoord kunnen lezen, zijn overeenkomsten tussen de Dingen in dit boek en de Dingen die haar gezin weleens verloren of gevonden hebben, absoluut niet op toeval berusten. Zo zie je maar: inspiratie kan in kleine dingen zitten!


Ga direct naar Het Kerstvarken op BOL.com.

Recensie over Het Kerstvarken

Het Kerstvarken is een spannend verhaal uit een wonderlijke wereld, waarin je samen met Jack en het Kerstvarken afreist naar het wonderlijke Land van Verlies, op zoek naar Jacks favoriete knuffelvarken. Je maakt heel wat avonturen mee – een koppeling naar Toy Story kan hier niet achterblijven. Pratend speelgoed en verloren voorwerpen, dat heeft wel wat weg van deze filmfranchise! Soms blijft het boek iets te lang hangen in de gesprekken tussen de verloren voorwerpen, die vaak over de hoofden van kinderen linea recta naar de volwassen oren gaan. Neemt niet weg dat er genoeg te genieten is voor jonge lezers en luisteraars. De hoofdstukken zijn kort, waardoor ze perfect zijn als verhaaltje voor het slapengaan. En de boodschap? Consuminderen!

Score: 8


Informatie

Titel: Het Kerstvarken
Auteur:
Illustrator: Jim Field
Uitgever: De Harmonie
Aantal pagina’s: 316
Type boek: Hardcover
Leeftijd: vanaf 12 jaar
ISBN: 9789463361361
Prijs: 24.95 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.