logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Het hele soepzootje, Floor Bal en Sebastiaan van Doninck

het hele soepzootjeGeschiedenis is saai en droog. Tenminste, als je mag geloven wat de meeste kinderen zeggen. Maar vergis je niet: niets is spannender! Als je het mij vraagt wordt er gewoon aandacht gelegd op de verkeerde onderwerpen, op de verkeerde elementen. Ik bedoel: natuurlijk is het belangrijk dat je weet in welk jaar Willem van Oranje zijn eerste tandjes kreeg, en wanneer Napoleon voor het eerst moet scheren. Maar om daar alle aandacht op te vestigen? Soms is het juist prettig en belangrijk om de grote lijn te zien, het verloop van de geschiedenis. Dan vallen alle puzzelstukjes vanzelf op hun plek! In Het Hele Soepzootje nemen Floor Bal en Sebastiaan van Doninck je mee naar het allereerste begin, helemaal tot nu, om zo uit te leggen hoe het hele soepzootje nu eigenlijk is ontstaan van de oersoep tot nu.

Soepzootje

Wat is dat eigenlijk, een soepzootje? Nou, in feite is het een janboel, een rommeltje. Chaos, zou je ook kunnen zeggen. En als je naar de natuur lijkt, dan is het ook chaos. Tot er structuur in wordt aangebracht door biologen en historici. Het is dan voor hen de kunst om niet te veel in details te blijven steken. Dan wordt het rommelig en onoverzichtelijk. Gelukkig zijn er een aantal mensen die prima kunnen uitleggen hoe de grote lijnen lopen – en Floor is daar eentje van. In het informatieve prentenboek legt ze uit hoe de wereld is ontstaan en hoe de evolutietheorie nu eigenlijk in elkaar steekt. Dat alles op een overzichtelijke, duidelijke en zelfs grappige manier.

Evolutie in tekeningen

De tekst en uitleg van Floor zouden weinig voorstellen zonder de illustraties van Sebastiaan van Doninck, die op een heel sprekende wijze laat zien hoe de wereld ontstaat en hoe de vissen langzaamaan pootjes hebben gekregen. Met dynamische en kleurrijke tekeningen, waar veel op te zien is, ontdek je langzam maar zeker hoe de geschiedenis over miljoenen jaren heen is gegroeid en geëvolueerd. Het hele zoepzootje heeft het toch maar mooi voor elkaar!

Het hele soepzootje,
Illustrator: Sebastiaan van Doninck
Gottmer, 32 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 5 jaar. ISBN: 9789025768003. Prijs: 14.99 euro.

Ga direct naar Het hele soepzootje op BOL.com.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.