logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Het geheim van het nachtegaalbos, Lucy Strange

het geheim van het nachtegaalbosIn Het Geheim van het Nachtegaalbos wordt je meegenomen naar het verleden. Engeland, 1919 om precies te zijn. Een andere tijd, een andere wereld. Die sfeer komt in dit boek bijzonder goed naar voren. Je moet weten dat de hele wereld er toen anders uitzag dan nu. De medische wetenschap was een stuk minder ver, de psychologie stond nog zo’n beetje in de kinderschoenen. Als je een flinke last mee te dragen had, was je eigenlijk op jezelf aangewezen, daar komt het top neer. Dat ontdekt ook de twaalfjarige Henriëtte.

Verlies

Hun gezin heeft een zware dobber te verduren gekregen. Henriëttes jongere broertje is overleden, wat het gezin natuurlijk heel zwaar valt. Haar moeder heeft flink wat zenuwinzinkingen, waardoor het gezin besluit om naar de kust te verhuizen. Henry’s vader houdt het in Het Geheim van het Nachtegaalbos niet heel lang vol. Hij trekt naar het buitenland en is lange tijd van huis. Dat is nog een verlies (hoewel tijdelijk) voor haar moeder, die daardoor nog depressiever is. Haar behandelend arts eist rust en zorgt zelfs dat de kinderen niet bij hun moeder mogen komen… daardoor blijft het maar slechter gaan.

Zwerven en zoeken

Tijdens de lange dagen alleen zwerft Henriëtte door de bossen in hun omgeving. Ze dwaalt daarbij steeds verder het woud in, waarbij ze zelfs bij een verboden deel aankomt. Toch wil ze steeds verder, want wat heeft ze te verliezen? Dokter Hardy wil koste wat kost het gezin uit elkaar trekken en hun moeder laten opnemen in een gesticht, waar een bevriend arts bezig is met allerlei rare experimenten. Henry kan daar weinig tegenin brengen, maar in het bos komt ze bij een huisje waar een oud vrouwtje woont. Langzaam maar zeker raken ze bevriend en ontdekt Henry heel wat kanten van het leven waar ze nog nooit kennis mee had gemaakt. Dat geeft haar de mogelijkheid en de kracht om de thuissituatie te overzien en te beïnvloeden. Maar of ze haar moeder uit de handen van dokter Hardy weet te houden?

Conclusie over Het geheim van het nachtegaalbos

Het geheim van het Nachtegaalbos is een mix tussen een fantasierijk sprookje en een kijkje in de medische wereld van zo’n 100 jaar geleden. Het is vlot geschreven en prettig leesbaar, wonderlijk, indrukwekkend en soms grappig. Het gaat over verlies en verwerking, over het gezinsleven en over het accepteren van de vervelende dingen die komen. Daarnaast zitten er spannende elementen in als de dokter zijn hakken in het zand zet en zowel Henry als haar moeder naar het gesticht wil sturen… je blijft lezen!

Door:
Score: Het geheim van het nachtegaalbos krijgt 9 van de 10 punten.

Informatie

Het geheim van het nachtegaalbos,
Gottmer, 317 pagina’s, paperback.
Vanaf: 15 jaar. ISBN: 9789025767228. Prijs: 15.99 euro.

Ga direct naar Het geheim van het nachtegaalbos op BOL.com.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.