logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Het eeuwige leven, Matt Haig

Matt Haig is echt een ontdekking in de wereld van de (kinder)literatuur. Er zijn maar weinig mensen die zo makkelijk spelen met woorden, personen en tijden als dat hij het doet. Als je in zijn boeken leest, zou hij je echt alles op de mouw kunnen spelden, waarbij je alles voor zoete koek aanneemt! In Het Eeuwige Leven omschrijft Matt hoe het zou zijn als je heel erg langzaam oud wordt. Maar tegelijkertijd tussen ‘normale’ mensen leeft. En dan bedoel ik héél erg lang – zeg duizend jaar. Wat zou er dan allemaal in je omgaan? Nou, daar ga je achter komen!

Tom Hazard

De hoofdpersoon in het boek is Tom Hazard. Een naam die heel erg verzonnen klinkt – en dat is het ook. Het nadeel van heel erg lang leven is namelijk dat het top een gegeven moment gaat opvallen dat je niet ouder wordt. Dat heeft Tom aan den lijve ondervonden, toen hij zo’n 400 jaar geleden betiteld werd als duivelszoon, omdat hij wel heel erg lang tiener bleef. Zijn moeder was een heks, zo oordeelde de heksenjager, en werd aan een stevige stoel het water ingekieperd. Als ze er levend uitkwam, dan was ze een heks (die kunnen namelijk niet verdrinken, zoals je weet). Toms moeder overleed. Of was dat ook één van haar trucs? Tja. Tom moest op de vlucht en kwam in het smerige Londen terecht, waar hij verliefd werd op Rose en zijn geld verdiende als luitspeler in het toneelgezelschap van Shakespeare. Samen kregen ze een dochter, Marion, die dezelfde ‘gave’ had als Tom.

Beschermend

Het hele leven van Tom staat echter in het tegen van beschermen. Zichzelf, tegen de buitenwereld die er niets van begrijpt, maar ook zijn omgeving. Verliefd had hij eigenlijk nooit mogen worden. Het ondraaglijke idee dat hij zijn grote liefde in zijn armen houdt terwijl ze sterft draagt hij nog steeds met zich mee. Maar er zit hem één ding niet lekker: waar is zijn dochter gebleven? Al eeuwenlang zoekt hij naar haar, met behulp van een geheim genootschap voor mensen die uitzonderlijk lang leven: de Albatros Foundation. Hendrich, hoofd van deze organisatie, heeft alle touwtjes in handen en zorgt om de acht jaar voor een nieuw leven voor de leden. Zo vallen ze niet zo goed op. Daarnaast beschermt hij iedereen voor de boze buitenwereld – en vooral voor de wereld van de wetenschap, die maar wat graag onderzoek doen naar deze bijzondere mensen.

Heden en verleden

Maar er is natuurlijk ook een heden: Tom begint namelijk net aan een nieuw leven van acht jaar. En wel als leerkracht geschiedenis, aan een middelbare school. Een mooie missie voor hem, aangezien hij de grootste gebeurtenissen van de afgelopen 400 jaar zelf heeft meegemaakt. Tegelijkertijd wordt hij verteerd door zijn herinneringen, hij zwerft op de meest onmogelijke momenten terug naar het verleden. Daarbij heeft hij regelmatig contact met Hendrich en komt hij een vrouw tegen waar hij meteen als een blok voor valt. Maar kan hij nog eens die grote fout maken door zich te binden aan een geliefde? Hij heeft immers het eeuwige leven, maar zij niet!


Recensie over Het eeuwige leven

CooleSuggesties topper

Als je het eeuwige leven lijkt te hebben, is niet alles even makkelijk. Onthulling in de media is tegenwoordig een groot risico, terwijl je vroeger juist als duivel werd aangezien. Tom kent het klappen van de zweep. Hij is aan zijn midlife-crisis begonnen – hij is dan ook al zo’n 430 jaar oud. Lees met hem mee hoe hij tieners vertelt over de geschiedenis, hoe hij probeert onzichtbaar te blijven voor zijn omgeving en hoe hij worstelt met zijn verliefdheid. Een indrukwekkende fantasy met heel wat diepe lagen. Een boek over depressie, midlife, een doel in het leven en veel droge, sarcastische humor.

Score: 9


Informatie

Het eeuwige levenMatt Haig
Lebowski, 348 pagina’s, paperback.
ISBN: 9789048840168. Prijs: 19.99 euro.

Ga direct naar Het eeuwige leven op BOL.com.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.