logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Hendrick, de Hollandsche Indiaan, Bianca Mastenbroek

hendrickIn 1659, de tijd waarin Hendrick, de Hollandsche Indiaan zich afspeelt, is het Nederlandse handel voor en na. De Nederlanders hebben flink wat vaarroutes die ze gebruiken om goederen te verhandelen en landgebieden te veroveren. Het was dus helemaal niet vreemd dat mannen in die tijd maanden van huis waren. Alles moest immers met grote zeilschepen vervoerd worden, ter plekke verhandeld en daarna konden er pas weer nieuwe goederen worden ingekocht. De vader van Hendrick is ook zo’n handelaar. Hij vaart naar Amerika om daar voet aan de grond te krijgen. En Hendrick mag mee! Maar de onbezonnen jongen haalt zo flink wat op de hals.

Wilde vooroordelen

Je moet je indenken dat in die tijd nauwelijks kennis was over andere delen van de wereld. Over andere landen zelfs. Als je moest reizen, ging dat te voet, per paard (of koets) of per boot. Dan kom je niet vaak buiten de grenzen van je dorp of stad, natuurlijk. Als iemand verhalen vertelde over Amerika, dan waren dat bovendien flink overdreven verhalen. Alles werd overdreven en opgehemeld of juist spannender gemaakt dan ze in het echt waren. Gewoon, om wat te vertellen. En misschien ook wel omdat niet alle ontdekkingsreizigers altijd nuchter waren… Over de indianen gaan dus ook de wildste verhalen in de rondte. Dat zorgt meteen voor een goede spanning bij de reizigers. Zullen ze die ‘wilden’ tegenkomen? Hendrick wel, en hij schiet er eentje dood. Aan de ene kant is hij trots als een pauw, maar aan de andere kant zorgt het er ook voor dat de indianen zinnen op wraak. Die komt er, waarbij Hendrick wordt meegenomen.

Ingeburgerd

Dat is natuurlijk een heel spannend moment voor Hendrick, maar ook voor jou als lezer. Hendrick is ontzettend bang dat ze vreselijke dingen met hem gaan doen, zoals de stoere mannen vertellen rond het kampvuur en in de kroeg! Jij als lezer krijgt zo een kijkje in de keuken van de indianen en hoe zij werden onderdrukt in deze periode van kolonisatie.

Conclusie over Hendrick – de Hollandsche indiaan

Geschiedenis tot leven wekken is een vak apart. Het is lastig om een goede mix te vinden tussen feit en fictie, maar Bianca Mastenbroek is dat zonder enige twijfel gelukt. Het is een spannend en vooral ontnuchterend en ontroerend boek geworden over een duistere periode in de geschiedenis. De schrijfstijl is prettig en onderhoudend, het verhaal en de insteek zijn origineel. Het is een avonturenboek geworden waar je van zult smullen, maar dan eentje die op waarheid is gebaseerd.

Door:
Score: Hendrick – de Hollandsche indiaan krijgt 9 van de 10 punten.

Informatie

Hendrick – de Hollandsche indiaan,
Vier Windstreken, 377 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 12 jaar. ISBN: 9789051166279. Prijs: 15.95 euro.

Ga direct naar Hendrick – de Hollandsche indiaan op BOL.com.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.