logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Help! Mijn kind leeft online, Lieve Swinnen en Stefaan Lammertyn

help mijn kind leeft onlineIn de wereld van vandaag hebben kinderen heel wat meer uitdagingen en afleidingen dan toen ik (wij, als je volwassen bent en deze tekst leest) hadden. Computers, consoles, tablets, smartphones… allemaal vragen ze op één of andere manier aandacht, of dat nu een spelletje is dat je aan het spelen bent (hayday, iemand?) of een signaaltje krijgt als je een berichtje binnenkrijgt van Facebook. Ouders hebben ook nooit geleerd om om te gaan met deze middelen – het is dan ook knap lastig om grenzen aan te geven aan hun kinderen. Help! Mijn kind leeft online! heeft als doel om ouders te informeren over deze nieuwe technieken en geeft valkuilen aan waar kinderen regelmatig in lopen.

Tekst en uitleg

Eén van de grootste krachten van het boek is wel dat het beide kanten van het verhaal vertelt. Aan de ene kant heb je kinderpsycholoog Lieve Swinnen, die vanuit haar praktijk op verschillende manieren te maken krijgt met de digitale revolutie, van verslavingen tot sociale druk die ontstaat bij het volgen van social media. Zij is zelf nog niet zo bedreven in de digitale wereld, en schuift dat ook niet onder stoelen of banken. Stefaan Lammertyn is juist bijzonder bedreven in deze digitale wereld. Hij verzorgt meermaals workshops en gastcolleges over de moderne technieken en weet bijzonder goed uit te leggen wat voor nut de middelen hebben.

Social media

De belangrijkste boodschap van Help! Mijn kind leeft online! is wel de ontwikkeling van de sociale samenleving in de belevingswereld van kinderen. Die neigt in sommige gevallen bijzonder veel naar de smartphone te trekken: social media eist alle contacten op. Er huist ook gevaar voor misbruik van deze technieken: valse profielen, verkeerd begrepen berichtjes… het is allemaal aan de orde van de dag. Kinderen zijn immers nog niet zo schrijfvaardig dat ze zich zonder meer kunnen uiten in het geschreven woord. Zelfs voor volwassenen is dat vaak een uitdaging! Dit boek moet ouders hulp bieden in deze veranderende samenleving, zodat zij sterker staan in de begeleiding van hun kinderen. Jouw kinderen.

Conclusie over Help! Mijn kind leeft online

Deze gids voor ouders en andere opvoeders draait volledig om social media, hoewel ook andere moderne middelen als tablets en consoles aan bod komen. Het gaat in op de sociale wereld waarin we tegenwoordig bewegen en de nieuwe wegen die kinderen daarin ontdekken, met alle gevaren van onbegonnen terrein vandien. Het is duidelijk dat Lieve weinig kaas heeft gegeten van de social media zelf – maar ze heeft wel vaak te maken met de gevolgen daarvan. Stefaan weet juist weer van de hoed en de rand en kan daarmee zowel mogelijkheden, beperkingen en gevaren aanduiden. Een krachtige combinatie!

Door:
Score: Help! Mijn kind leeft online krijgt 8 van de 10 punten.

Informatie

Help! Mijn kind leeft online,
Van Halewyck, 256 pagina’s, hardcover.
ISBN: 9789461316233. Prijs: 19.99 euro.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.