logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Help! Ik was op tv! Inge Bergh

In het boek Help! Ik was op tv! wordt korte metten gemaakt met de sensatietelevisie die we soms op televisie zien. Het laat zien dat er veel meer is dan je in eerste instantie denkt als je een filmpje ziet op de beeldbuis, op YouTube of op andere kanalen. Dat beleeft de hoofdpersoon in dit grappige boek, Janne, van heel dichtbij mee. Als ze een rampenontbijt heeft gehad, met gemorste melk en een handdoek om haar haren, gaat de deurbel. Een vervelende man die maar blijft aanhouden staat voor de deur en vraagt haar iets te tekenen. Een soort petitie, zo lijkt het. Maar schijn bedriegt!

Make-over

In feite is het namelijk de presentator Tony Kapsoni, die haar heeft gestrikt voor een make-over. Daar heeft Janne helemaal geen zin in. Als Tony maar blijft aanhouden wordt Janne boos en geeft ze Tony zelfs een trap. Dat had ze beter niet kunnen doen. Tony verknipt namelijk het beeldmateriaal wat ze hebben en schildert Janne af als een heks, die zo maar tegen Tony begint te schreeuwen. Het filmpje gaat online en wordt door het hele land bekeken. Janne kan niet eens meer over straat! Jannes moeder probeert de boel te sussen maar maakt het alleen maar erger. Hoe kunnen ze dit probleem nu oplossen?

Hard tegen hard

Het boek Help! Ik was op tv! gaat dan ook over het viraal gaan van filmpjes, tegen wil en dank, waarbij niet altijd de meest charmante delen van iemands bestaan online komen. De filmpjes kunnen soms echt heel vervelend zijn en lang tegen mensen gebruikt worden. Dat merken ook Janne en haar ouders, zij zijn namelijk echt het slachtoffer van de sensatielust van Tony Kapsoni. Hoe kunnen ze hier ooit onderuit geraken? Tot moeder een briljante ingeving krijgt en juist de media inzet om het onrecht aan te tonen. Hopelijk komt dat wel goed!

Conclusie over Help! Ik was op tv!

Help! Ik was op tv! is een grappig en vlot leesbaar boek dat aantoont dat je niet alles even serieus moet nemen. Tegenwoordig kunnen alle beelden flink bewerkt zijn, of in ieder geval dusdanig bewerkt dat er een andere waarheid naar boven komt drijven. De verhaallijn steekt goed in elkaar, het taalgebruik is zeker geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar en de grappige illustraties maken het verhaal helemaal af.

Door:
Score: Help! Ik was op tv! krijgt 8 van de 10 punten.

Informatie

Help! Ik was op tv!,

Illustrator: Richard Verschraagen
De Eenhoorn, 79 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 9 jaar. ISBN: 9789462912939. Prijs: 13.95 euro.

Ga direct naar Help! Ik was op tv! op BOL.com.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.