logo-liggend-wit-donkerblauw

Boek recensie: Gruwelkabinet, Dr. McAber

Het blijft leuk om af en toe lekker te griezelen en je te verbazen over de bizarre en soms gruwelijke dingen die we in het verleden voorbij hebben zien komen. Vroeger was het een trend om een rariteitenkabinet in te richten in huis. Iets dat voor de rijke mensen was voorbehouden, die meer dan genoeg geld hadden om naar het buitenland te reizen en dure spullen te kopen. Voor sommigen bestond zo’n kabinet uit exotische, opgezette dieren of mooie stenen en schelpen. Voor anderen bestond zo’n rariteitenkabinet uit een iets vreemdere inslag, zoals het gruwelkabinet van Dr. McAber. Nou ja – de professor had zijn naam in ieder geval mee: macaber is zijn verzameling zeker! Volgens dit boek vond achternichtje Kim McAber het 125-jaar oude dagboek van Dr. McAber, met tekst en uitleg over zijn gruwelkabinet. En dat krijg je nu in handen in dit fraai uitgevoerde boek van formaat.

Indeling

Ontdek voorwerpen in de categorieën Artificialia (door de mens gemaakte voorwerpen), Naturalia (dieren en planten), Spiritualis (de geestenwereld), Scelus et Supplicium (misdaad en straf ), Scientifica (wetenschappelijke instrumenten), Magicae (magische voorwerpen) en Morteum (schedels, lichamen en meer). Van vervormde hoofden tot heksenflessen, van heiligenbloed tot overblijfselen van grafrovers, van slakkensiroop tot rattenkoningen en nog veel meer: dit boek is een kijkje in ons griezelige verleden. Je vind de rariteiten in woord én beeld: het boek is uitgerust met talloze pentekeningen (zoals destijds de traditie was, aangezien fotografie nog in de kinderschoenen stond) en de nodige uitleg, waarin Dr. McAber zijn verbazing uitspreekt over de vreemde tradities van andere culturen en onze eigen wrede geschiedenis. Soms staan er ook wat foto’s in, maar die zijn lang niet zo luguber.


Ga direct naar Gruwelkabinet op BOL.com.

Recensie over Gruwelkabinet

Het Gruwelkabinet staat vol bizarre en soms ook wel enge vondsten uit eigen geschiedenis, verzameld van over de hele wereld. Dr. McAber geeft zijn informatie en mening bij de bizarre items, met af en toe een kanttekening in het geschreven handschrift van achternicht Kim. De voorwerpen zijn getekend, waardoor ze minder eng en imposant overkomen dan wanneer het foto’s zou betreffen, maar desondanks is het soms gruwelen geblazen. De tekst is niet altijd even solide geschreven, met een onvolledige tekst op pagina 27. Persoonlijk had ik meer voorwerpen willen zien, met wat kleinere tekst en uitleg: dit is een tamelijk compact kabinet geworden.

Score: 7


Informatie

Titel: Gruwelkabinet
Auteur:
Uitgever: Lemniscaat
Aantal pagina’s: 48
Type boek: Hardcover
Leeftijd: vanaf 10 jaar
ISBN: 9789047714750
Prijs: 15.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.