logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Goeroes, Stine Jensen

Goeroes is het nieuwste boek van filosofe Stine Jensen, die dankzij haar kinderboeken en aandacht in de media tot de schare Bekende Nederlanders behoort. In dit boek gaat ze dieper in op het fenomeen goeroes. Hoe word je een goeroe en hoe gaan zij om met alle aandacht en privileges die ze krijgen? De aanleiding daarvoor is een cursusweek in Frankrijk, waarbij ze een negatieve ervaring heeft. In dit boek staat Stine stil bij een aantal vragen, zoals hoe ver ben je bereid te gaan voor je spirituele ontwikkeling? En wat mag een leraar wel of niet doen?

Persoonlijke vete

Ondanks het feit dat Stine antwoord zoekt op deze vragen, richt ze zich wel heel specifiek op haar negatieve ervaringen in Frankrijk. Ondanks een uiteenzetting van feitjes en onderzoeken, blijft de conclusie toch wel een beetje zingen rond de betreffende leraar en de werkweek waaraan ze heeft meegedaan. Goeroes is dan niet alleen een zoektocht naar de verleidingen en gevaren van moderne spiritualiteit, maar ook een beklag over haar ervaringen en de discussies die ze daarover heeft gevoerd met gelijkgestemden en andere leraren binnen de yoga-leer.

Waarschuwing

Goeroes is dan ook een beetje een dubbel boek. Ja, het staat vol met waarschuwingen en interessante weetjes en feitjes, die echt leuk zijn om te lezen. Toch is de toonzetting negatief en lijkt Stine met dit boek eerder het hele fenomeen ‘goeroes’ omlaag te willen halen middels het geven van talloze negatieve voorbeelden, waaruit blijkt dat goeroes er alleen maar op uit zijn om hun positie tot op de laatste korrel uit te buiten.

Ga direct naar Goeroes op BOL.com.


Recensie over Goeroes

Wanneer je een negatieve ervaring hebt met iets, dan wil je dat tot op de bodem uitzoeken. Je wil gehoord worden, je wil een klankbord. Voor de gemiddelde Nederlander zijn er online mogelijkheden in de zin van fora en online communities, voor een bekende Nederlander kun je er voor kiezen om je ervaringen en bevindingen te bundelen in een boek. Het gaat hier om de zoektocht naar de verleidingen en gevaren van moderne spiritualiteit, maar zonder de objectieve journalistieke inslag. Mijn grootste kritiek zit hem in het feit dat het word aangeprezen als een journalistieke zoektocht, terwijl het juist een heel persoonlijk en gekleurd boek is geworden.

Score: 6Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Informatie

Goeroes,
Illustrator: nvt
Uitgever: Hollands Diep, 170 pagina’s, paperback.
Vanaf: 16 jaar. ISBN: 9789048838479. Prijs: 21.99 euro.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.