logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Francis bakt en kookt thuis, Francis Kuijk


Francis Kuijk ken je wellicht nog wel door haar deelname aan Heel Holland Bakt, inmiddels 2 seizoenen geleden. De gezellige Australische deelneemster deelde haar enthousiasme, energie en verhalen over Australië met de rest van Nederland en veroverde daarmee een soort ere-plekje in de harten van veel kijkers. Inmiddels is die competitie ten einde en laat Francis zien dat ze heel wat meer kan dan alleen taarten bakken. Waarschijnlijk als één van de enige deelnemers ooit komt ze met een kookboek – niet met taarten en gebak, maar juist met alledaagse recepten. Francis bakt en kookt thuis is precies dat: ze laat je zien wat er bij familie Kuijk op tafel verschijnt.

Eenvoudige originaliteit

Wat opvalt aan de recepten in Francis bakt en kookt thuis, is dat ze helemaal niet moeilijk zijn om te maken. De ingrediënten zijn verkrijgbaar in iedere supermarkt, wat de gerechten al een stukje laagdrempelig maakt. Toch zijn de gerechten origineel, dankzij de mix tussen de oosterse keuken en de westerse supermarkt: een geweldige manier van fusion cooking, waarbij verschillende culturen met elkaar worden gemixt. Naast de Aziatische invloeden zit er natuurlijk een flinke scheut Australië in het boek verweven, die vooral naar voren komt in de gevatte citaten die door het boek verspreid zijn en de persoonlijke anekdotes waar Francis ons mee amuseert.

Recepten

De recepten in Francis bakt en kookt thuis zijn opgedeeld in verschillende categorieën. In de eerste drie hoofdstukken wordt je door de gangen van een menu geleid, met starters, mains en desserts. Daarna volgt een hoofdstuk Zoet, gevolgd door Hartig, wat ineens een heel andere kijk op de recepten biedt. De hoofdstukken Bowlfood en Outdoors nemen je mee naar twee unieke gebruiksmomenten, waarbij je in het hoofdstuk Basics nog eens kunt nalezen wat de favoriete basistechnieken en recepten zijn van Francis.

Ga direct naar Francis bakt en kookt thuis op BOL.com.


Recensie over Francis Kookt

Het is altijd een leuke insteek om bij een kok thuis te mogen meekijken in de keuken. Dat is ook in dit kookboek het geval. Persoonlijke foto’s, anekdotes en stukjes familiegeschiedenis vullen de veelheid aan recepten aan. De gerechten zelf zijn smakelijk op de foto gebracht en paginagroot afgebeeld. De recepten zijn duidelijk omschreven, hoewel de titels van de gerechten wat mij betreft in een iets minder krullerig lettertype had gemogen voor de leesbaarheid.

Score: 8


Informatie

Francis Kookt,
Illustrator: nvt
Uitgever: Aerial Media, 216 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 16 jaar. ISBN: 9789402602029. Prijs: 24.95 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.