logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Feestje in mijn hoofd – boekje over geluk, Stine Jensen

We hebben het vaak over geluk, in de meest uiteenlopende gevallen. Vaak heb je het dan over ‘geluk hebben’ of ‘gelukkig zijn’. Als je er goed over nadenkt, zijn dat twee compleet verschillende dingen. Moet je geluk hebben om gelukkig te zijn? En wat maakt je gelukkig? Hoe komt het dat je ‘geluk hebt’? Lastige vragen, waar je niet altijd zomaar een antwoord op kunt bedenken. In het boek ‘Feestje in mijn hoofd’ probeert filosofe Stine Jensen  uit te lokken dat je er over gaat nadenken. En dat doet ze op een heel bijzondere manier.

Nadenken over geluk en gelukkig zijn

Door je mee te nemen door de achtergrond van Geluk en Gelukkig Zijn probeert Stine in eerste instantie een soort randvoorwaarde te bedenken van waaruit je iets kunt maken en vullen. Die uitleg komt van verschillende bronnen en kanten – vanuit de geschiedenis, vanuit het gedachtegoed van eerdere filosofen, maar ook vooral vanuit de belevingswereld van jezelf. Zo ontdek je langzaam wat dat is, een feestje in je hoofd, en zelfs hoe je daar invloed op kunt uitoefenen.

Je eigen geluk

Wat dat is wel bijzonder aan dit boek. Als je eenmaal weet waar Geluk en Gelukkig zijn vandaan komt, kun je er ook een beetje invloed op uitoefenen. Misschien zelfs wel meer dan een beetje. En weet je het geluk dat je toekomt ook beter te waarderen – dat is misschien wel de belangrijkste boodschap die het boekje uitstraalt. Want geluk, dat staat los van alles. Dat is een bijzonder idee dat iedereen heeft, maar voor niemand hetzelfde is. En als je eenmaal weet wat jouw geluksbron is, dan kun je bergen verzetten!

Voor kinderen

Natuurlijk is Feestje in mijn hoofd geschreven voor kinderen. Dat zie je niet alleen aan de vele illustraties die het boek rijk is, maar ook door de manier waarop het is geschreven. Op een leuke, onderhoudende manier, met af en toe een grapje tussen alle serieuze tekst. Erg prettig vond ik de afwisseling van informatie en de vraaggesprekken die Stine heeft gehad met kinderen, die stuk voor stuk dezelfde vragen voorgeschoteld kregen. Daaruit zie je meteen dat iedereen anders tegen geluk aankijkt.


Recensie over Feestje in mijn hoofd

Filosofie lijkt bijzonder moeilijk, maar eigenlijk is het niets meer dan nadenken over zaken waar je niet zo maar een helder antwoord op kunt formuleren. Dat is bij Geluk zeker ook zo. Je kunt er wel een omschrijving aan hangen, maar die omschrijving dekt bijna nooit de lading. Toch is het goed om er over na te denken en er meer over te weten – dat maakt dat je sterker in het leven staat. Feestje in mijn hoofd doet dat met verve: het brengt filosofie op een prettige en aantrekkelijke manier onder de aandacht bij kinderen.

Score: 8


Informatie

Feestje in mijn hoofd,
Illustrator: Karst-Janneke Rogaar
Uitgever: Kluitman, 128 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 12 jaar. ISBN: 9789020622164. Prijs: 14.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.