logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Fake History, Jo Hedwig Teeuwisse

Geloof niets van wat je hoort of ziet. Dat klinkt als een vermoeiende eigenschap, maar in onze samenleving vol informatie en prikkels ontkom je er bijna niet aan. Jo Hedwig Teeuwisse weet dat als geen ander. Zij is al jarenlang bezig om middels haar Twitter-account (sorry: X-account) @FakeHistoryHunt of www.fakehistoryhunter.net de waarheid boven water te krijgen.

Leugens of vertekening

Struinend over het internet spoort ze beelden of verhalen op die ongeloofwaardig lijken. Foto’s met foutjes, zogezegd, maar ook verhalen die te bizar zijn om waar te kunnen zijn. Soms blijken ze toch echt gebeurd, maar meestal slaan ze nergens op. En het gekke is… dat wij ze al jarenlang voor zoete koek slikken! Zo zou Napoleon heel klein zijn, zijn trappen in kastelen speciaal ontworpen om aanvallers een hak te zetten, heeft Coca Cola de rode kerstman ontwikkeld en talloze misverstanden over de middeleeuwen. Maar er zijn nog heel wat meer fouten te vinden op het wereldwijde web, sommigen waarvan ik nog nooit had gehoord (maar waarvan ik me wel kan voorstellen dat Jo Hedwig haar tanden erin heeft gezet.)

Verhalen en beelden

Via haar site en Twitter-­account onderzoekt ze de oorsprong van beelden en verhalen die je online ziet, vaak met verkeerde bijschriften. Maar wat was dan de bron van de afbeelding? Was het een random afbeelding die toevallig bij het verhaal pastte, of juist precies andersom? Heeft iemands fantasie de vrije loop genomen na het zien van een afbeelding? Daarnaast ontmaskert ze verzonnen quotes die aan historische figuren worden toegeschreven, of elementen die simpelweg niet in een tijdsbeeld passen. Dankzij de parate kennis en een goede neus voor fake history weet deze dame inmiddels donders goed wanneer ze te maken heeft met authentiek, origineel nepnieuws.


Ga direct naar Fake history op BOL.com.

Recensie over Fake history

CooleSuggesties topper

Het internet is een bron van fabels, urban legends en spannende verhalen over heel normale gebeurtenissen. Fake News is aan de orde van de dag, maar als je eens bedenkt hoeveel fake history er over de wereld zwermt… zelfs geschiedenisboeken staan vol feitjes die het bij het verkeerde eind hebben! Propaganda gaat soms een eigen leven leiden, historici bedenken soms feiten die zomaar door het grote publiek worden aangenomen… het is een chaos, waarin Jo Hedwig Teeuwisse orde in probeert te scheppen als de Fake History Hunter. Het prettig en soms ook grappig geschreven boek lost op deze manier heel wat mysteries op… of toch niet? Trust no-one!

Score: 9


Informatie

Titel: Fake history
Auteur:
Uitgever: Uitgeverij Horizon
Aantal pagina’s: 416
Type boek: Paperback
ISBN: 9789464103632
Prijs: 22.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.