logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Factcheck: Is het echt duurzaam?

Ik houd er van om kritisch te zijn. Niet om mensen of producten af te kraken, maar om na te denken over de informatie die je ontvangt en binnenkrijgt. Is het allemaal wel zoals gepretendeerd wordt? Wat is een verkooppraatje, wat is gewoon sensatiezucht… en wat is duurzaam? Blijkbaar ben ik daar niet de enige in, want Georgina Wilson-Powell heeft ook talloze beweringen aan de tand gevoeld en onderzocht. In het boekje Factcheck: is het echt duurzaam? zet ze haar bevindingen helder op een rij.

Feit of fictie

Er wordt heel wat geroepen over koken op gas of inductie, het rijden in een elektrische auto of niet, het eten van vlees, het drinken van zuivel of zelfs het lezen van boeken op papier of als e-book. Het is daarbij lang niet altijd makkelijk om te bepalen wat waar is… en wat niet. Fabrikanten en marketeers bijten zich vaak dankbaar vast in feiten waarin hun producten het beste naar voren komen, wat een vertekend beeld oplevert. En soms zijn onze gewoontes simpelweg niet zo groen als we eigenlijk zouden denken! Weet jij bijvoorbeeld hoeveel water en energie je vaatwasser verbruikt? En hoeveel dat verschilt tussen het ene programma en het andere?

Duidelijke uitleg

Natuurlijk is het ook hier lastig om meteen te vertrouwen op het onderzoek en het oordeel van auteur Georgina Wilson-Powell, maar de kritische blik en de onderbouwing van de betogen komen over het algemeen goed overeen met wat ik heb gevonden (hoewel ze een heel bijzondere manier van afwassen heeft, kijkend naar het aantal liters water dat ze verbruikt met een enkelvoudige hand-afwas…. 100 liter? Zo staan er wel een aantal andere zaken in waar ik toch mijn vraagtekens bij zet. En zo zie je maar, dat je zelfs bij het lezen van dit soort boeken je koppie moet blijven gebruiken. De auteur richt zich vaak op een klein stukje van het grotere vraagstuk, wat goed en helder in kaart wordt gebracht met infographics of een cijfermatige onderbouwing. Daardoor is snel zichtbaar welke opties je ter beschikking hebt.


Ga direct naar Factcheck: is het echt duurzaam? op BOL.com.

Recensie over Factcheck: is het echt duurzaam?

Allereerst krijgt het boekje pluspunten voor de uitleg en de toelichting op de verschillende vraagstukken. Toch zijn er ook een aantal opmerkingen – wat deels ontstaat uit een stukje voortschrijdend inzicht of een vreemde manier van vergelijken (denk aan het afwasvoorbeeld). Andere voorbeelden (kun je met smart home-apparaten zorgen voor een lager energieverbruik) zijn dan weer heel summier toegelicht. Ben je kritisch met wat je dagelijks doet en laat om je ecologische stempel te verkleinen? Dan is Is het echt duurzaam? een prima begin. Ben ik overtuigd van dit boekje? Nee, dat zeker niet.

Score: 7


Informatie

Titel: Factcheck: is het echt duurzaam?
Auteur:
Uitgever: Manteau
Aantal pagina’s: 224
Type boek: Paperback
ISBN: 9789022337936
Prijs: 15 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.