logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Er was eens een kasteel, Piers Torday

Er was eens een kasteelHet lijkt de laatste tijd echt wel een trend om covers te maken die de lezer op het verkeerde been zetten. Zo ook bij het kinderboek Er was eens een kasteel, geschreven door Piers Torday. Waar je in eerste instantie zou denken dat het om een heel kinderlijk boek gaat, is het echt wel een spannend en ook wel heel indringend boek. Ik ken me in ieder geval niet voorstellen dat je op zijn minst een brok in de keel krijgt als je het laatste hoofdstuk leest!

Ongeluk

In het boek Er was eens een kasteel draait het allemaal om Muis Mallory, een elfjarige jongen die – zoals pubers nu eenmaal doen – nergens zin in heeft. En al helemaal niet om met kerst naar zijn grootouders te gaan, met de hele familie een kilometers lange tocht wandelen door de vrieskou en een beetje gezellig lopen doen. Zijn oudere zus Roos ziet dat heel anders en stangt hem een beetje met zijn pubergedrag, zijn jongere zusje Esmee stuitert overal een beetje tussendoor. Toch is het Esmee die zorgt voor een flinke omwenteling, als ze in de auto op weg zijn naar hun oma – in een fikse sneeuwstorm. Daar krijgen ze een auto-ongeluk, waarbij Muis uit de auto wordt geslingerd. Als hij wakker wordt is hij in een onbekend land. Hij wordt begeleid door zijn knuffelpaard, Efel, dat ineens een grote, gevaarlijke strijdros is geworden, en hijzelf draagt de ridderkleren die hij kent uit zijn computerspelletje. Is het magie, of werkelijkheid? Een ding is duidelijk: Muis moet Het Kasteel weten te bereiken, voor hij ingehaald wordt door Het Gevaar.

Twee werelden

Ondertussen wisselt het verhaal telkens van vertelpunt. Het ene hoofdstuk lees je vanuit Muis, het andere vanuit de ‘echte wereld’, waarin zijn zusjes en moeder een geheel eigen avontuur beleven. Een avontuur op leven en door. Jij blijft je echter afvragen: waar is Muis? En waarom doet hij niets? Leuk detail: beide delen zijn gedrukt in een iets ander lettertype.

Conclusie over Er was eens een kasteel

Na het Grote Ongeluk van de familie Mallory komt Muis (die niet echt zo heet trouwens 0 het is de bijnaam van Albert Thomas Mallory. Tijdens het spannende avontuur van Muis vraag je je telkens af hoe het komt dat hij in die magische wereld terecht is gekomen, maar het is wel duidelijk dat hij de omgeving kent. De lange wandelingen uit het verleden werpen zijn vruchten af! Maar de reden hoe en wat… dat is nog altijd onduidelijk, tot dat beruchte laatste hoofdstuk. Een echt magisch boek over fantasie, werkelijkheid en een spannende zoektocht naar een onbekend einddoel.

Door:
Score: Er was eens een kasteel krijgt 9 van de 10 punten.

Informatie

Er was eens een kasteel,
LS Amsterdam, 288 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 10 jaar. ISBN: 9789024576487. Prijs: 15.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.