logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Elektrische dromen, Philip K Dick

elektrische dromen

Er zijn een paar schrijvers die de wereld op hun kop hebben gezet. Helaas zijn er tegenwoordig niet meer zo veel van, veel schrijvers halen vooral hun inspiratie uit het werk van anderen. Aan de andere kant is de tijdgeest natuurlijk ook anders. Veel van die grote namen stonden in het begin van het industriële tijdperk, waarbij dromen nog groot waren en de mogelijkheden eindeloos. Een van die schrijvers is de in 1982 overleden schrijver Philip K. Dick. Zijn verhalen schommelden op het grensgebied van high-tech science fiction, magisch-realisme en het absurdisme. In Elektrische Dromen zijn tien van die verhalen gebundeld.

Korte verhalen

Misschien is het je opgevallen dat veel invloedrijke verhalen geschreven zijn als een kort verhaal of als een novelle. Dat is niet voor niets. Korte verhalen lijken misschien weinig mogelijkheden te hebben om een goed en gedegen verhaal neer te zetten, aan de andere kant zijn ze ook niet gebonden door een lange inleiding, een traag ontwikkelend verhaal en de noodzaak om te veel op details in te gaan. Ze vragen meer van de lezer, die er zijn eigen creatieve invulling aan kan geven. Dat maakt de verhalen – mits goed opgebouwd – krachtiger dan boekwerken van honderden pagina’s lang. Dat zul je ook zeker bevestigd zien in de Elektrische Dromen van Philip K. Dick.

Ingeleid door fans en kenners

Wat bijzonder is aan Elektrische Dromen, is dat je niet alleen kunt genieten van de bizarre verhalen van de schrijver Philip K. Dick, die overigens ook een paar keer verfilmd zijn (Total Recall, Blade Runner, Minority report), maar ook zijn ingeleid door fans en kenners van het genre. Die geven je wat meer context en duiding aan het verhaal, waardoor je ze soms op een net andere manier gaat interpreteren. Probeer het maar eens: sla eens de inleiding over, om hem daarna met de inleiding te lezen. Zo krachtig zijn deze verhalen!


Recensie over Elektrische dromen

Philip K. Dick is een geweldige schrijver geweest, die science fiction heeft gecombineerd met de destijds aanwezige dreiging van de koude oorlog, het communisme en de angst voor techniek en het verliezen van controle. Zijn verhalen zijn echt tijdloos, hoewel ze al ruim een halve eeuw geleden geschreven zijn. Daarmee is Elektrische Dromen een mooie bundeling geworden waar je veel leesplezier aan zult beleven.

Score: 8



Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.