logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Drengr, Aron Dijkstra

Voor je denkt: wat is dát nou weer voor een titel? Wel: Drengr is Oud-Noors. Het betekent zoveel als “stoer, dapper, oersterk”. Een jonge man was drengr als hij op het punt stond een krijger te worden en zichzelf moest bewijzen in de strijd. In het boek van Aron Dijkstra wordt het woord “Drengr” omdat dapperheid iets is dat onze hoofdpersoon niet heeft.

Noorse sage

Je hebt het goed als je denkt dat Dreng je meeneemt naar de Noorse oudheid. Je beleeft de avonturen mee van Sigi, die ontzettend onhandig en terughoudend is. Hij wordt door alle andere stoere vikingkinderen van Lilleby uitgelachen en gepest. Sterker nog: op een gegeven moment wordt hij het dorp uitgezet. Hij kan zich alleen bewijzen als hij de Wereldslang weet te verslaan… een nagenoeg onmogelijke taak, maar Sigi gaat er samen met zijn oom, de raaf HHugin en zijn beste vriend, de half-wolf Fenris, op uit om die wereldslang te verslaan. Want samen met zijn vrienden durft hij het misschien wel.

Dapper avontuur

En zo gaan deze drie op pad, maar voor ze de Wereld-Slang kunnen zien, moeten ze eerst de oude hoorn in handen zien te krijgen… maar de Gjallar-hoorn is in het bezig van een trollenkoning, die graag een mensenkoning wil worden. Met een beetje hulp van Loki bedenkt Siggi een plannetje om de hoorn in handen te krijgen en Edda, het meisje dat de koning gevangenhield, te bevrijden. Het stugge en bijdehante meisje lijkt onze drie helden te bespelen en hen te misleiden… maar later blijkt ook waarom dat zo is.


Ga direct naar Drengr op BOL.com.

Recensie over Drengr

De Noorse verhalen en sagen zitten vol monsters, mythologische wezens en halfgoden. Het is dus helemaal niet vreemd dat er zo’n bonte verzameling namen voorbij komt in dit verhaal. Moet je eens indenken dat je met de hele stam rond het vuur zit… dan wil je wel een spannend en sappig verhaal horen, toch? Nou – dat is met Drengr zeker gelukt. Onze held is er echt eentje op geitenwollen sokken, hij is voor alles bang en denkt al op voorhand dat hij faalt in alles wat hij onderneemt. En als je dat eenmaal denkt, dan is het natuurlijk ook zo. Het verhaal wordt verteld vanuit Siggi en je hoort en lees alles vanuit zijn ondervindingen, wat het een overzichtelijk boek maakt. Ondanks de Noorse namen is het een toegankelijk en makkelijk leesbaar boek, met een heel grappige Fenris als sidekick voor onze jonge vriend. Achter in het boek vind je tekst en uitleg over het lezen van runen, een vaardigheid die Sigi wél bezat.

Score: 8


Informatie

Titel: Drengr
Auteur:
Uitgever: Ploegsma
Aantal pagina’s: 232
Type boek: Hardcover
Leeftijd: vanaf 10 jaar
ISBN: 9789021684260
Prijs: 18.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.