logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Drakendal, Kristien Dieltiens

Drakendal komt je misschien niet zo bekend voor. Het is een deel van de wereld die je alleen kent als je deel uitmaakt van de gebieden er omheen, zoals Barn, een negenjarige jongen van het Boomvolk. Ze leven in vrede en harmonie, hebben nergens gebrek aan en zijn dan ook een zorgeloos volkje. Toch komt er een tijd dat de kinderen van het Boomvolk hun vleugens moeten uitslaan. Ze moeten op avontuur. Ieder een eigen en unieke avontuur. Dat is helemaal niet prettig voor Barn, een verlegen jongen die liever met de dieren en planten spreekt dan dat hij spannende dingen beleeft. Toch ligt er op hem één van de spannendste avonturen te wachten: Hij moet door het Drakendal om zijn bestemming te bereiken!

Monsters en wezens

Tijdens zijn tocht dichting het Drakendal heeft hij gelukkig wat gezelschap aan een kleine mier Hercul en een vriendelijk kruisspinnetje Aranea, die bij hem in een borstzakje zijn gekropen. Deze kleine vrienden zullen hem tijdens zijn tocht nog goed van pas komen, maar daar weet Barn in het begin natuurlijk nog niets van af. Tijdens zijn tocht, waarbij hij eigenlijk zijn hart moet volgen, komt hij een aantal zeer gevaarlijke personen tegen. Die ontmoetingen moet hij bijna met zijn leven bekopen. Toch neemt hij de tijd om zijn vriendinnetje te bevrijden, hoe moeilijk dat ook is.

Draken en eieren

Wat opvalt aan het boek Drakendal is dat bijna alle beslissingen zo’n beetje in het midden gelaten worden. Het is aan de jonge Barn om de keuzes te maken die hij maakt – sommigen blijken goed, anderen levensgevaarlijk. Dat maakt hem sterker in de keuzen die hij daarna maakt. Hij groeit, ontwikkelt en sterkt zich aan alle ervaringen die hij opdoet. Zo komt hij uiteindelijk in het Drakendal terecht. Met de kennis die hij heeft weet hij dat hij een ei moet stelen, hoewel hij nog niet weet waarom. Hij is immers op weg naar een koninkrijk, voorbij het Drakendal!

Koningskind

Eenmaal voorbij het Drakendal wordt Barn opgenomen in een koningshuis. Doorheen het verhaal lees je al fragmenten over een koning en een koningin die zelf geen kinderen kunnen krijgen. Barn zal dat kind zijn – de tussenstukjes vormen zich steeds meer naar een ogenschijnlijk zwangere vrouw, maar dat is natuurlijk niet zo (Barn is immers al geboren). Een tikje verwarrend, maar als je je er bij neerlegt wel vermakelijk. Bij het overschrijden van de landsgrens vergeet Barn echter veel van wat hij geleerd heeft – hij begint weer van voor af aan. Zal hij nog weten van zijn vriendin, het drakenei en de gevaren die hij heeft overwonnen?


Recensie over Drakendal

Drakendal is een spannend boek vol gevaren, avonturen en belevenissen. Hoewel de avonturen heel spannend zijn (soms echt heel, heel spannend) staan ze toch helemaal los van elkaar. Iedere wereld zorgt weer voor een stukje geheugenverlies bij Barn, waardoor hij telkens opnieuw zich dingen moet herinneren. Dat haalt de lijn uit het verhaal. Het grootste hiaat zit hem echter in het slotstuk, wanneer Barn bij zijn eindbestemming aankomt. Op dat punt komen eerder vragen dan antwoorden naar bovendrijven.

Score: 6


Informatie

Drakendal,
Illustrator: Seppe van den Berghe
Uitgever: De Eenhoorn, 302 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 10 jaar. ISBN: 9789462913486. Prijs: 21.50 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.