logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Dodelijk Bericht, Folkert Oldersma

Social media is een gevaarlijk instrument, zeker omdat het de mogelijkheid geeft om makkelijk een nieuwe naam en identiteit aan te nemen en berichten te plaatsen namens iemand anders. Je kunt mensen behoorlijk kwetsen en schaden, ook al is het niet altijd zo bedoeld. Hoewel: zo onschuldig is het berichtje niet dat geplaatst wordt door Rob, waarin hij aangeeft oneerbare dingen te willen doen met Quirine, een redelijk onopvallend meisje in zijn klas. Zowel Quirine als Rob zijn even het gesprek van de dag, waarna Rob zich niet al te lang daarna voor een trein gooit. Quirines wereld staat op zijn kop, zoals je zult begrijpen, maar ze zoekt vooral naar gerechtigheid. Of dat zo slim is?

Social media is gevaarlijk

Quirine merkt in Dodelijk Bericht dat social media en het internet krachtige wapens kunnen zijn om iemand zwart te maken of een hak te zetten. Rob was haar eigenlijk nog helemaal niet opgevallen, maar andersom bleek dat dus wel zo te zijn. Door de dood van Rob en haar aanwezigheid bij diens herdenkingsdienst ontdekt ze dat ze eigenlijk maar weinig van haar klasgenoten weet. Langzaam maar zeker ontdekt ze steeds meer over hen, waarbij ze ook dichter bevriend raakt met Jonathan, de beste vriend van Rob. Hij weet Quirine ervan te overtuigen dat Rob nooit zo’n berichtje zou plaatsen. Daarop besluit Quirine zelf op onderzoek uit te gaan, met regelmatig contactmomenten met een rechercheur bij de politie, Raatjes.

Gevaarlijke situaties

Al snel blijkt dat Quirine tot over haar oren in de problemen is gekomen doordat ze zich bemoeide met de zaakjes van Rob. Hij blijkt redelijk ind e problemen te hebben gezeten. Een clubje agressieve en slimme jongens hebben een netwerkje opgezet met smerige zaakjes, waarbij ze niet aarzelen om mensen te gebruiken om hun eigen doel te bereiken. Dat is natuurlijk alles behalve netjes, maar wat doe je er tegen? Quirine zoekt er flink op los, maar wie kan ze vertrouwen, wie kan haar verder helpen? Dat maakt de situatie nog lastiger dan ze al dacht.

Ga direct naar Dodelijk bericht op BOL.com.


Recensie over Dodelijk bericht

Dodelijk Bericht is een indrukwekkend boek over een tienermeisje dat belaagd wordt door een onbedoelde en heel expliciete sexting-post op social media. Dat zet niet alleen de dader, maar ook haarzelf in kwaad daglicht. Wanneer de dader zelfmoord pleegt, blijven er veel onbeantwoorde vragen, waar ze toch graag antwoord op heeft. Ze werpt zich in een web van intriges, achterdocht en smerige zaakjes, dat haar meermaals in een gevaarlijke situatie brengt. Door de invloed van een aantal jongens zijn er namelijk nog al wat labiele tieners in haar directe omgeving. Dodelijk Bericht is spannend geschreven en klinkt geloofwaardig en realistisch. Dat maakt het wel zo indrukwekkend. Het boek leest vlot weg en is razend spannend!

Score: 8Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Informatie

Dodelijk bericht,
Illustrator: nvt
Uitgever: Clavis Uitgeverij, 192 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 15 jaar. ISBN: 9789044832853. Prijs: 15.95 euro.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.