Boek recensie: Dit is een boek over bier, Raymond van der Laan

Dit is een boek over bier - Raymond van der Laan

Bier – je hebt ze in alle kleuren, soorten en varianten. Veel mannen praten over bier alsof ze er alles van weten, en eerlijk is eerlijk – sommigen daarvan hebben ook heel wat bieren uitgeprobeerd. Toch zijn er nog meer dan genoeg bieren en pilsen te ontdekken. Waar zou je dan moeten beginnen? Welke biersoorten passen het beste bij jouw smaak en karakter? Dit is een boek over bier. Niet meer, niet minder.

Reis over de wereld

Hoewel het gros van de biersoorten die in Dit is een boek over bier worden besproken komen uit Nederland en België. Toch zijn er zo nu en dan uitstapjes naar andere landen. Je moet immers de Duitse bieren niet vergeten, maar ook Amerikaanse, Engelse, Tsjechische, Spaanse en Italiaanse biersoorten komen zo nu en dan voorbij. Zo maak je een reis rond de wereld in een krat vol flesjes.

Uit de praktijk

Dit is een boek over bier heeft een praktische insteek. Je leest hierin niet alleen over een flink aantal biersoorten, gesorteerd per klasse, maar ook over de verschillen tussen de verschillende bieren. Lees wat het verschil is tussen een saison en barley wine, of tussen een porter en een geuze. Dat maakt het in een bierlokaal weer een stuk eenvoudiger om de juiste keuze te maken! Het laat bovendien zien wat de belangrijkste smaakkenmerken van deze bieren zijn, waar ze vandaan komen en wat een mooi moment is om ze te drinken. Zelfs de brouwerij en het jaartal wanneer ze voor het eerst gebrouwen zijn komt aan bod.

Per biertje

Er is bier voor iedereen; van zuur tot zoet, van citroen tot vanille, van bruisend tot plat en van verfrissend tot bomvol. Daarom worden in dit boek een flink aantal bieren behandeld. Ieder bier krijgt 1 pagina. Daarop zie je een foto, krijg je wat basisinformatie over het land van herkomst en de brouwerij, maar lees je ook een soort achtergrondgeschiedenis, vermengd met een omschrijving van de smaak. Erg leuk om te lezen – interessant vaak ook. 

Conclusie over Dit is een boek over boer

Bierliefhebbers opgelet: dit boek moet je eigenlijk in de kast hebben staan. Het is een heerlijk luchtig en verfrissend boek over bier dat je het water in de mond laat lopen. Het omvat heel wat bieren, uit alle hoeken van de wereld. Je leest over de verschillende biersoorten, maar ook over de achtergrond van tal van bieren. Heerlijk om in te lezen en door te bladeren – en ze stuk voor stuk op te sporen en te proeven, natuurlijk.

Door: CooleSuggesties
Score: Dit is een boek over boer krijgt 8 van de 10 punten.

Informatie

Dit is een boek over bier, Raymond van der Laan
Fontaine Uitgevers B.V., 180 pagina’s, paperback.
ISBN: 9789059567344 . Prijs: 14.95 euro.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.LAAT JE REACTIE ACHTER

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.