logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Denksport Junior Mijn Pixelart en Denksport Junior Spelen met Kleur


Als er iets is dat in ons huis nooit ontbreekt, dan zijn het wel puzzelboekjes in allerlei soorten en maten. Niet dat ze allemaal worden ingevuld tot het laatste hokje (sommige puzzelsoorten liggen ons gewoon niet zo) maar het is een heerlijke activiteit voor die verloren momentjes. Wij zijn daar ook helemaal niet zo vreemd in. Volgens onderzoek puzzelt 65% van de mensen boven de 15 jaar wel eens! Zo is onze jongste zoon helemaal verzot op sudoku’s, en pluist onze oudste zoon Tim graag Zweedse puzzels op. Denksport Junior gooit het vanaf december 2017 over een iets andere boeg met hun Denksport Junior-reeks en komt met een leuke serie puzzelboekjes voor kinderen. Ze komen bijvoorbeeld met een mini mix voor kleuters, maar onze 9- en 11-jarige zoons worden op hun wenken bediend met een variant Denksport Spelen met Kleur en Denksport Junior Mijn Pixelart.

Denksport junior Spelen met kleurOp leeftijd

Nu zul je misschien denken: hey: die Spelen met kleur is geschikt voor kinderen van 6 tot 8 jaar – en jouw kinderen zijn 9 en 11. Wat is daar aan de hand? Nou – helemaal niets, kan ik je verzekeren! Maar aangezien mijn kinderen niet bijster creatief blijken, leken deze boekjes me allebei erg leuk. En ik had het helemaal bij het juiste eind. Mijn jongste zoon – die jammer genoeg helemaal niets moet hebben van tekenen en knutselen – vind het juist erg leuk en prettig om bij de hand genomen te worden in het ‘kleuren op nummer’-principe van Denksport: Spelen met kleur. De leeftijd op de boekjes is dan ook slechts een indicatie, het ligt helemaal aan jouw kinderen of ze er aan toe zijn of niet. Wil je er een spelletje van maken? Gebruik een dobbelsteen: de kleurplaten in het boek zijn namelijk gecodeerd met de nummering van deze kubussen. Zo kun je iedere keer als je twee gooit een nieuw vakje kleuren met de twee puntjes erin. Puntje van kritiek: de kleuren liggen wel erg dicht bij elkaar. Mijn kinderen hadden er geen last van, maar als kleurenblinde houdt de helpende hand wel op!

Denksport Junior Mijn PixelartPixelkunst

De tweede nieuwe variant die wij mochten proberen, de Denksport Mijn PixelArt, was weer een schot in de roos voor onze oudste zoon, die juist wel graag tekent. Dieren, om precies te zijn, en dan het liefst natekenen vanuit een andere tekening. Een beetje veilig, maar hij was zeker wel toe aan een nieuwe stap uit zijn comfort zone. Met Mijn PixelArt heb je een pixeltekening (je weet wel, zo’n trendy 8-bits tekening met een beperkt kleurenpalet( en een leeg rastervak. Het is nu zaak om de juiste vakjes in te kleuren in een naastgelegen, leeg raster. Zo ontstaat er een nieuwe, tweede illustratie. Niet alleen ontzettend leuk om te doen, maar het is bovendien een leuke manier om met rekenen en coderen aan de slag te gaan. Het vergt een bepaalde mindset die het creatieve ontstijgt, die juist naar het rationele neigt. Een geweldige manier om nieuwe creaties te maken. Daarnaast bevat dit boekje tekeningen in een groot raster met normale lijnen, die slechts half zijn voltooid. Hier moeten de kinderen de andere helft nateken in spiegelbeeld. Een knappe uitdaging, vooral omdat de lijnen strak en lang zijn. Dat had wel wat eenvoudiger (kleiner, kortere lijnen) gemogen wat mij betreft. De pixelart-illustraties komen overigens wel bekend voor. Wij meenden onder andere Yu-Go-Oh te herkennen, De Pokemon Evee, Godzilla, Transformers, maar misschien herken jij nog andere bekende figuren?

Denksport Junior

In de nieuwe Denksport Junior-reeks zijn 2 titels speciaal gericht op de allerkleinste; Mini mix voor peuters (voor kinderen van 2 t/m 4 jaar) en Mini mix voor kleuters (voor kinderen van 3 t/m 5 jaar). En 2 titels meer gericht op kleuren; Spelen met Kleur (voor kinderen van 6 t/m 8 jaar) en Mijn Pixel Art (voor kinderen van 8 t/m 12 jaar).

Klik hier voor meer informatie over Denksport Junior.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.