logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: De Wolventemmer, Barbara Jurgens

Het jonge meisje Runa is een buitenbeentje op school. Hoewel ze een uniek uiterlijk heeft, vallen de pesters in haar klas vooral op haar scheve tanden. Ze is al een tijdje aan een beugel, maar daar heeft ze eigenlijk ook niet veel zin meer in. Als ze opnieuw wordt uitgedaagd doet ze iets heel onverwachts: ze valt haar pester aan en bijt haar in de schouder! Dat betekent natuurlijk een schorsing. Gelukkig komt dat eigenlijk helemaal niet zo verkeerd uit, want haar grootmoeder in Italië is gevallen en heeft last van haar heup. Tijd om haar te hulp de schieten! In De Wolventemmer gaat Runa met haar moeder Eva en haar zus Isa op weg naar Italië.

Italiaans platteland

Eenmaal in het Italiaanse dorpje San Umberto, dat is opgedragen aan de beschermheilige van de jagers, Sint Hubertus. Jagen en landbouw is heel normaal in het dorpje. Het ligt ook echt afgelegen van de rest van de wereld, midden in de bossen. Dat betekent ook dat er flink wat wilde dieren zijn. Zelfs wolven lopen er rond! Nu heeft Runa daar al eerder kennis mee gemaakt: in Nederland stond ze eens oog in oog met een grote wolf. In San Umberto heeft het wolvenbestaan een heel dubbele betekenis. Er zouden namelijk halfwolven bestaan, die half wolf, half mens zijn. Die mensen hebben bijzondere gaven. Zo zijn ze sterker dan normale mensen, hebben ze sterkere zintuigen… en zouden ze kunnen werken als wolventemmer, als mens die kan communiceren met wolven.

Conflicten in de bush

Helaas is het in San Umberto helemaal niet zo rustig als je zou denken. Er heerst een enorme onrust, vooral door één bepaalde persoon die per se alle wolven in de omgeving door wil hebben. Hij organiseert regelmatig illegale jachtrondjes, waar de oma van Runa en wat mensen in de omgeving faliekant tegen zijn. Maar helaas: het gebeurt. Wanneer het zoontje van deze hotelbaas dood wordt gevonden, wordt er een echte klopjacht geopend op de wolven. Berberina, een oud vrouwtje waar iedereen eigenlijk heel erg bang voor is, neemt Runa in vertrouwen en vertelt haar dat zij de nieuwe wolventemmer moet worden en de wolven in veiligheid moet brengen. Zal dat haar lukken? En zal het haar ook lukken om Isa terug te vinden, wanneer zij ineens van de aardbodem verdwenen lijkt? En wie is toch die mysterieuze Rocco, die ze af en toe op de piste ziet?


Recensie over De Wolventemmer

De Wolventemmer is een magisch verhaal over een meisje met bijzondere gaven. Het mixt de weerwolvenmythe met de magische trends die in de Young Adult-boeken te vinden zijn. Die combinatie zorgt voor een prettig leesbaar boek, dat misschien iets te veel ‘rode draden’ in het verhaal verweeft om helemaal duidelijk en helder te zijn, maar daardoor wel ontzettend onderhoudend blijft.

Score: 8


Informatie

De Wolventemmer, Barbara Jurgens
Uitgeverij Moon, 304 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 12 jaar. ISBN: 9789048839506. Prijs: 14.99 euro.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.