logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: De wereld van de Happy Pear, Stephen en David Flynn


de wereld van de happy pearJe kent ze wellicht nog niet, maar David en Stephen Flynn zijn in Ierland echte sterren. Ze besloten los van elkaar vegetariër te worden. Toen ze dat van elkaar ontdekten was het een lange tijd van recepten uitwisselen en experimenteren. Ze ontdekten dat er zo veel meer is dan het standaard lapje vlees en willen die boodschap graag uitdragen. En zo ontstond de Happy Pear, een cafe annex winkel, dat al snel uitgroeide tot een waar begrip in Ierland en daarbuiten. Nu heb ik hun eerste kookboek in handen, waarbij ik me heb laten vertellen dat het tweede deel binnenkort ook in Nederland verkrijgbaar wordt.

Vegetarisch en veganistisch

Natuurlijk kun je bij vegetarisch nog een stapje verder gaan – en helemaal veganistisch gaan koken. Dat wil zeggen dat je ook geen zuivel gebruikt, of eieren. Een behoorlijke uitdaging. Kijk maar eens naar een aantal recepten: daar zit bijna altijd wel iets van boter, melk, eieren, room of kaas doorheen. Maar let wel: in ons standaard eetpatroon zitten veel voedingsstoffen die je zou missen als je enkel het vlees weglaat. Eiwitten, proteinen, vitamines… je kunt ze makkelijk uit andere groentes en levensmiddelen halen, maar die moet je dan wel eten! Het voordeel van een boek als dit is dat je niet zo maar een vegetarische maaltijd maakt – dus simpelweg zonder vlees – maar dat er ook gewerkt wordt met echte vleesvervangers. En dan bedoel ik niet zo’n nep-burger of gemalen tofu dat moet doorgaan voor gehakt, maar echte vervangers: bonen, linzen, noten.

De wereld rond

De wereld van de Happy Pear draait overigens niet om de broers Stephen en David, dat zal je meteen duidelijk worden als je het boek leest. De goedlachse mannen zijn dan wel ooit met zijn tweetjes begonnen, maar al snel hebben ze allerlei mensen om zich heen verzameld die met hen hebben gebouwd aan een mooi imperium vol goede gerechten. Dat komt ook in dit boek mooi naar voren. Een andere manier waarop je dat kunt zien is de variatie in recepten die je tegenkomt. Je reist letterlijk de wereld rond in de veganistische recepten: van lasagne tot eivrije pavlova, fudge-achtige amandelbrownies, chocolade-chili met maisbrood en zelfs vietnamese pho-soep!

Conclusie over De wereld van de Happy Pear

De wereld van de Happy Pear is er eentje van vrolijkheid, gezelligheid, vriendschap en een wereld zonder vlees. Dit boek staat vol veganistische recepten. Die recepten zijn niet direct heel makkelijk te maken – de volle smaken worden bereikt met mooie mengsels van kruiden en specerijen – daardoor heb je de nodige ingrediënten nodig. Moeilijk zijn de recepten niet, maar ze bevatten wel veel verschillende ingrediënten. De verhalen in het boek zijn inspirerend, de foto’s goed genomen. Klasse!

Door: Score: De wereld van de Happy Pear krijgt 9 van de 10 punten.

Informatie

De wereld van de Happy Pear,
Scriptum, 271 pagina’s, hardcover.
ISBN: 9789463190848. Prijs: 24.95 euro.

Ga direct naar De wereld van de Happy Pear op BOL.com.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.