logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: De wapens van het Licht, Ken Follett

De Wapens van het Licht is het vijfde boek van Ken Follett, waarmee hij je meeneemt in de geschiedenis van Engeland middels spannende, onderhoudende en vooral ook goed onderbouwde historische romans. In De Wapens van het Licht wordt je meegenomen naar de industriële revolutie, waar Engeland in 1792 midden in zit.

Kingsbridge

De Wapens van het Licht neemt je wederom mee naar het plaatsje Kingsbridge. Je leest daar niet alleen hoe de industriële revolutie ervoor zorgt dat de vertrouwde tradities abrupt worden beëindigd, maar je ziet ook hoe de Franse Revolutie en de Napoleontische oorlogen hun weerslag hebben op het eilandleven. Kingsbridge was de bakermat van wollen textiel. Schaapscheerders, spinners en wevers kwamen hier bij elkaar om de wol om te vormen tot stoffen. Inmiddels heeft hier de industrie kansen gezien om een stukje automatisering toe te passen. Zo verschuift het werkveld en komt er een nieuwe klasse aan arbeiders, die onder erbarmelijke omstandigheden mag werken in de productieve fabrieken. Tel daar het effect van de oorlogen en het harde optreden van de regering tegen “opruiing” (het opzetten van vakbonden), is het overleven van de arbeiders niet bepaald makkelijk geworden.

Sue Clitheroe

Het verhaal begint in een veld dat toebehoort aan de schildknaap van Badford, een dorp buiten Kingsbridge. Mannen werken op het land onder toezicht van Will Riddick, de arrogante, verkwistende zoon van de schildknaap. Riddick zorgt ervoor dat een kar overbelast raakt en een man, Harry Clitheroe, eronder verpletterd wordt. Hij sterft na urenlange pijn. Harry’s vrouw Sue krijgt een schijntje als tegemoetkoming en haar zesjarige zoon Kit moet in het landhuis gaan werken. Al snel krijgt de jonge Will een trap tegen het hoofd door Will’s schichtige paard en sterft bijna. Wanneer Kit’s moeder, Sue, verhaal komt halen, wordt ze verbannen uit het dorp en verhuist ze naar Kingsbridge. Daar vind ze werk in de fabriek van de fatsoenlijke industrieel Amos Barrowfield.

Liefdesperikelen

En zo komen we in het fabrieksleven van Amos Barrowfield, waar heel wat bijzondere relaties op dreef zijn. Verborgen verlangens, verboden liefdes en onbeantwoorde verliefdheden spoken door de pagina’s heen. Zo heeft Amos een oogje op de mooie Jane Midwinter, die haar zinnen op een grotere prooi heeft gezet. Elsie Latimer, dochter van de bisschop en zijn vrouw Arabella, is daarentegen verkikkerd op Amos, terwijl Arabella een verboden verlangen naar een wever koestert. En dat alles tegen de bittere achtergrond van de Britse industriële revolutie, met ongelukken, barre werkomstandigheden, werknemersorganisaties en een strenge regering.


Ga direct naar De Wapens van het Licht op BOL.com.

Recensie over De Wapens van het Licht

CooleSuggesties topper

De Wapens van het Licht wordt afgeschilderd tegen een wrede werkwereld, waarin alles draait om geld en productie, macht en invloed. De normale arbeiders hebben alles te slikken en kunnen nergens verhaal halen. Toch sprankelt dit boek af en toe door de vindingrijkheid en het lef van de arbeiders, waardoor het toch de nodige (voorspelbare) feelgood in verstopt zit. Door de vele intriges en verhaallijnen is het een allemansvriend, waarbij er voor iedereen wel een interessante kwinkslag in verweven zit. Het boek is heerlijk vlot geschreven en voelt realistisch aan, met onderbouwde historische feiten.

Score: 9


Informatie

Titel: De Wapens van het Licht
Auteur:
Uitgever: Boekerij
Aantal pagina’s: 656
Type boek: Hardcover
ISBN: 9789022575130
Prijs: 29.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.