logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: De vrije adviseur, Arjan Yspeert


De vrije adviseur, Arjan YspeertDe Vrije Adviseur – dat is een nieuwe trend waar Arjan Yspeert al jaren lang fan van is – en hij gebruikt het systeem dan ook met succes. Deze marketing- en communicatiegoeroe laat zichzelf daarbij inhuren door grote en middelgrote bedrijven (waarbij hij predikt om ook vooral de middelgrote bedrijven niet te onderschatten) om hun marketing- en communicatieplannen eens grondig onder de loep te nemen. Daarbij neemt hij niet zo maar een opdracht aan. Welnee: hij laat zich voor een langere tijd inhuren, op een soort abonnementsbasis. Dat is De Vrije Adviseur – iemand die niet aanhikt tegen deadlines en hoge verwachtingen, maar gedurende een lange termijn een band aangaat met een bevrijd om de problemen en probleemstellingen aan te pakken. Uit het leven gegrepen Wat De Vrije Adviseur zo praktisch maakt, is dat Arjan niet vertelt vanuit een algemene theorie. Natuurlijk lees je precies wat het inhoudt om een vrije adviseur te zijn, maar vooral de praktijkvoorbeelden die Arjan geeft maakt het boek zo leerzaam en vooral ook interessant om te lezen. Het maakt zijn verhaal niet alleen levendiger, maar zorgt ook dat de theorie een kapstok krijgt om aan te blijven hangen. Daarbij schuwt Arjan bovendien niet om alles te vertellen wat hij doet en laat. Je krijgt zelfs een weekoverzicht uit zijn agenda te zien, een factuur en een offertebriefing. Veel opener dan dat kan het niet worden, toch? Positief geluid Er is natuurlijk wel een kleine kanttekening. Arjan Yspeert is een ervaren rot in het vak. En dat zou jij ook moeten zijn als je jezelf profileert als adviseur. Je moet dus niet – zoekend naar een passende onderneming. – ineens gaan denken dat je een Vrije Adviseur kunt worden. Je zou op zijn minst een Adviseur moeten kunnen worden! Maar heb je het in je, dan is de structuur van een Vrije Adviseur zeker heel erg aantrekkelijk. Het biedt ontzettend veel kansen en mogelijkheden, mits je natuurlijk een mooi maandbedrag kunt vragen. En die ‘rechten’ moet je eerst wel verdienen.

Conclusie over De Vrije Adviseur

Het idee en concept van Vrije Adviseur spreekt mij persoonlijk heel erg aan. Grote problemen en veranderingen kun je er namelijk niet in een enkele maand doorheen drukken, het kost vaak maanden tijd om te wennen aan een nieuw idee of concept. Alle neuzen moeten dezelfde kant opwijzen en het duurt voor sommige mensen even voor ze zijn omgedraaid. Arjan vertelt heel openhartig wat het inhoudt om een Vrije Adviseur te zijn en vertelt over alles wat daarbij komt kijken – tot aan de gereedschappen die hij gebruikt aan toe. Een geweldige introductie en een mooi kijkje in het leven van De Vrije Adviseur Door: Score: De Vrije Adviseur krijgt 9 van de 10 punten.

Informatie

De vrije adviseur, Haystack, 223 pagina’s, hardcover.
ISBN: 9789461261922. Prijs: 23.50 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.