logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: De Vogels, Ted van Lieshout en Ludwig Volbeda

de vogelsKunst is een raar iets. Soms is het heel exclusief, dan hangt het in een gouden lijst of staat het op een marmeren blok in een chique museum. Je neemt er de tijd voor om het te bekijken, millimeter voor millimeter. Een andere keer is het bijna alledaags. Het staat in een park of is op een muur geschilderd, waarbij je er iedere dag langsloopt zonder het een blik waardig te gunnen. Beelden in het park zijn zo van die dingen. Maar weet je wel dat die beelden ook gevoelens hebben? Ted van Lieshout en Ludwig Volbeda maakten De Vogels, een prentenboek over twee beelden, ergens in een stad. De een staat op een plein, de ander in een park.

Vogelvrij

De twee beelden smachten naar elkaar, maar kunnen natuurlijk nooit bij elkaar komen. Dat zou me wat zijn! De enige brug tussen de twee geliefden wordt geslagen door de vogels, die van het ene beeld naar het andere vliegen en boodschappen overbrengen. Tot grote ergernis van de kunstbeheerders, want vogels laten ook de nodige poep achter… en dat is minder fijn! Die doen er dus alles aan om de vogels weg te houden van die kostbare beelden. Totdat de beelden worden opgehaald en omgesmolten tot een nieuw kunstwerk.

Beeldspraak

Ludwig Volbeda laat in De Vogels zien dat hij veel meer is dan iemand die met een paar strakke lijnen figuren kan uitbeelden. Hij laat in dit prentenboek ook weer zien dat hij veel meer doet dan dat. Hij vertelt verhalen, wensen en dromen met zijn heldere tekeningen, ingekleurd met waterverf. Het is dan ook niet voor niets dat dit prentenboek is bekroond met de Grand Prix 2017 – een internationale prijs voor prentenboeken.

Conclusie over De Vogels

Prentenboeken alleen voor kleine kinderen? Welnee! In sommige prentenboeken zitten zo veel lagen verstopt dat ze voor alle leeftijden bedoeld zijn. Zoals De Vogels, een bijna poëtisch verhaal van twee verliefde mensen, lastvogels die juist heel nuttig zijn en de nukken van een vrijpostige gemeente. Door het beperkt aantal woorden van Ted van Lieshout op rijm is er genoeg aandacht om de prenten goed te bekijken en te bestuderen – let vooral op de kleine details en grapjes!

Door:
Score: De Vogels krijgt 9 van de 10 punten.

Informatie

De Vogels,
Illustrator: Ludwig Volbeda
Leopold, 32 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 6 jaar. ISBN: 9789025871383. Prijs: 14.99 euro.

Ga direct naar De Vogels op BOL.com.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.