logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: De Vijf Inzichten, Frank Ostaseski

Als mensen ergens van onder de indruk zijn, dan is het wel van de dood. Dat blijft zo bizar ongrijpbaar, dat het toch de schrik aanjaagt. Niet alleen om dood te gaan overigens, maar ook om iemand te verliezen. Frank Ostaseski heeft jarenlang terminale patiënten begeleid in hun laatste dagen en heeft dus ook gezien wat voor effect de dood heeft op de nabestaanden. In het boek De Vijf Inzichten vertelt hij over zijn bevindingen. En die zijn – zoals de titel doet vermoeden – terug te brengen naar vijf pijlers.

Leren van de dood

‘De dood wacht ons niet op aan het eind van een lange weg. De dood is altijd bij ons, op elk moment van de dag. Ze is een geheime leraar, verborgen in het volle zicht, die ons wil helpen te ontdekken wat er in dit leven écht toe doet.’ Dat is een wijze les die je leert van Frank. Nadenken over de dood hoeft dus helemaal niet pas op het moment dat je er zelf (via iemand in je omgeving) mee in aanraking komt. Dat kan ook nu al, nu iedereen nog gezond en wel is. De vijf inzichten zijn als volgt: sta overal voor open; ga er volledig voor; wacht niet; vind een plek om te rusten in alle drukte; en moedig je ‘onwetendheid’ aan.

Leren leven

Wat De Vijf Inzichten eigenlijk doet, is je leren leven via de dood. Dat klinkt heel bizar, maar als je leest wat mensen in hun laatste dagen allemaal nog willen rechtzetten en doen – waarom zou je dat nu niet allemaal doen? Dat maakt je leven een heel stuk aangenamer! Dat we die les moeten trekken uit de dood? Tja, dat is dan niet anders. Het maakt de leesstof niet altijd even lichtvoetig, kan ik vertellen, hoewel het boek vlot en toegankelijk geschreven is, maar de lessen maken zeker indruk.

Ga direct naar De Vijf Inzichten op BOL.com.


Recensie over De vijf inzichten

Leren leven via de dood – dat is een bijzondere insteek. Frank Ostaseski runde 30 jaar lang een boeddhistische hospice, voor mensen die terminaal zijn en een zinvolle invulling wilden geven aan die laatste momenten. De lessen die Frank leerde zijn helder en voor iedereen toepasbaar. Het boek is aangenaam geschreven, niet zweverig of belerend (vaak zelfs verhalend, via anekdotes), maar het zal je ogen zeker doen openen.

Score: 8


Informatie

De Vijf Inzichten,
Illustrator: nvt
Uitgever: Gottmer, 288 pagina’s, paperback.
Vanaf: 16 jaar. ISBN: 9789400508415. Prijs: 19.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.