logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: De Swifts, Beth Lincoln

Het kan leuk zijn om de discussie aan te gaan over opvoeding vs aanleg, om zo te bepalen welke gewoontes zijn aangeboren en welke zijn aangeleerd. Je kunt ook een stapje verder gaan. In De Swifts leven de familieleden namelijk volledig volgens hun naam! Die krijgen ze van een magisch familiewoordenboek en blijkt bijzonder goed te kloppen… of toch niet? De Swifts neemt je mee op een spannend avontuur vol mysterie, moed, en een flinke dosis eigenwijsheid.

Bijzondere fratsen

De bijzondere hoofdpersoon in het eerste verhaal over De Swifts is Frats Swift, die – zoals haar naam al doet vermoeden – vol kattenkwaad en fratsen zit. Niets kan serieus verlopen, er moe altijd een gekke twist inzitten. Na een lange inleiding, waarin je meeloopt tijdens de oefen-begrafenis van het oude familiehoofd Schadenfreude Swift, komt het avontuur pas goed op gang tijdens de grote familiereünie.

Absurde familie

Het familiefeest van De Swifts lijkt te worden aangepakt om het verhaal helemaal naar het absurde te trekken, met kleurrijke en excentrieke familieleden die allemaal gebukt gaan onder de verwachtingen die hun naam met zich meebrengen. Frats wil hier tegen in opstand komen, want ze wil helemaal niet te boek staan als het meisje dat alleen maar kattenkwaad uithaalt. Maar hoe doe je dat? Hoe laat je zien wie je werkelijk bent? En Frats blijkt daar niet de enige in te zijn, want meer van de jonge garde denken dat er meer is dan alleen hun naam.

Speurtocht

De familiereünie staat echter ook in het teken van een schattenjacht. Het familiehuis van de Swifts is namelijk al honderden jaren oud, waarbij er door de jaren heen heel wat kamers en vleugels zijn bijgebouwd, maar het huis zit ook vol geheime gangen, deuren… en boobytraps. Het gerucht gaat dat de oorspronkelijke Swift, die het huis heeft laten bouwen, een schat heeft verstopt. Ergens. En het is nog nooit gevonden! Het is dan ook een traditie om bij iedere reünie op zoek te gaan naar deze schat van oudoom Miserabel. Die traditie lijkt te mislukken, want er worden dat bewuste weekend ineens moorden gepleegd… met tante Schandenfreude als eerste slachtoffer… Frats zet samen met Fenomeen alles op alles om meer moorden te voorkomen.


Ga direct naar De Swifts op BOL.com.

Recensie over De Swifts

De Swifts is echt een oer-Brits kinderboek, vol absurde woordgrappen, droge humor en een sluimerende spanning. De humor wankelt tussen slapstick en droge humor, wat het soms wat moeilijk maakt om te begrijpen. Waar het origineel waarschijnlijk regelmatig steunt op woordgrappen, zijn die niet altijd even lekker doorvertaald naar het Nederlands. Het verhaal maakt ook veel zijstapjes en neemt soms overdadig de tijd om zaken uit te leggen, waardoor het verhaal niet een heel hoog tempo heeft.
Ondanks de spanning van de moorden en de schattenjacht heeft het boek ook een diepere lading over zelfontdekking, je identiteit vaststellen en jezelf bewijzen. Soms ligt dat er heel dik op, net als de kleurrijke familieleden die wel overduidelijk ‘divers’ zijn.

Score: 7


Informatie

Titel: De Swifts
Auteur:
Illustrator: Claire Powell
Uitgever: LS Amsterdam
Aantal pagina’s: 350
Type boek: Hardcover
Leeftijd: vanaf 10 jaar
ISBN: 9789024597512
Prijs: 18.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.