logo-liggend-wit-donkerblauw

Boek recensie: De Snuiters, Harald Stümpke

de snuiters recensie

Sommige boeken sluimeren tientallen jaren over de hele wereld, om uiteindelijk toch een plekje te krijgen in onze boekwinkels. Zoals De Snuiters, een satirisch wetenschappelijk boekje door Harald Stümper (een pseudoniem van de Duitse zoöloog Gerolf Steiner (1908-2009). Met de aandacht voor de magische dieren uit Fantastic Beasts mag een boekje als dit echt niet in je kast ontbreken, dat kan ik je vast verzekeren!

Fantastisch

De Snuiters neemt je mee naar een kleine eilandengroep, de Heieiei-archipel. Nee, hoe hoeft er de landkaart niet bij te pakken, je zult hem echt niet vinden. Ten eerste is het een zelfbedachte eilandengroep. Ten tweede is het volgens de schrijver verzwolgen door de zee… en het bestaat dus niet meer. Toch geeft het de schrijver alle mogelijkheden om de evolutietheorie in de kleinste puntjes uit te vogelen, door zijn fantasie de vrije loop te laten. Je moet namelijk weten dat Gerolf Steiner echt wel wist waar hij het over had. Evolutie, ontwikkeling en families ontrafelen behoorden tot zijn specialiteiten. Maar wat als je het nu eens andersom doet… als je een klein wezentje, de spitsmuis, als basis neemt om te bedenken wat er in de loop van miljoenen jaren kan veranderen om zich aan hun omgeving aan te passen? Net als in Terra Ultima kun je tot verrassende resultaten komen!

Wetenschappelijke grap

Het is eigenlijk best bijzonder dat De Snuiters zo’n cultstatus heeft bereikt. Het is al in meerdere talen vertaald en nu – ongeveer 50 jaar na het verschijnen van de originele Duitse versie, ook in het Nederlands geschreven. Het boekje is namelijk een satirische vertelling, met knipogen naar de oude biologieboeken, zoals de ontdekkingsreizigers en biologen ze honderden jaren geleden optekenden. In een soort verhalende vorm, met heel veel meningen en interpretaties doorweven. Het zijn bijna dagboek-achtige reisverslagen! De heldere tekeningenillustreren het boekje verder en geven het de uitstraling die het verdient. Maar: met de nodige knipogen… die mij als leek waarschijnlijk voor het grootste deel voorbijgaan. Ondanks dat, blijven er veel knipogen overeind, mede ook dankzij de tekst en uitleg van de vertaler (en oprecht fan van het originele boek), Jelle Reumer.


Ga direct naar De Snuiters op BOL.com.

Recensie over De Snuiters

Een fantasierijk boeltje muizen bij elkaar is het zeker! De snuiters lijken op bloemen, slakken, olifanten en nog veel meer vreemde schepsels. Ze hebben zich ongeremd kunnen ontwikkelen op hun eigen eiland en zich tot in de verste verte aangepast op het leven in de Heieieiei-eilanden. De verscheidenheid is dan ook groot, de verhalen spannend en boeiend om te lezen en de tekeningen fraai uitgewerkt. Het lijkt alsof je in een echt reisverslag leest, zoals je dat zo’n 200 jaar geleden in handen gedrukt zou krijgen. Dit satirische boekje heeft een lange weg bewandeld voor het eindelijk in het Nederlands vertaald was, maar het was het wachten waard!

Score: 8


Informatie

Titel: De Snuiters
Auteur:
Illustrator: Harald Stumpke
Uitgever: Uitgeverij Lias
Aantal pagina’s: 128
Type boek: Hardcover
ISBN: 9789088031212
Prijs: 17.50 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.