logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: De poppenmaker van Krakau, Rachael Romero

De poppenmaker van KrakauDe Poppenmaker van Krakau klinkt niet heel erg bijzonder of stoer, maar wees gewaarschuwd: schijn bedriegt! Dit boek is indrukwekkender dan je in eerste instantie zou bedenken. Het wisselt tussen de poppenwereld (oké, dat klinkt echt niet stoer) en de mensenwereld. In de mensenwereld heerst oorlog, die ook langzaam uitbreidt naar de magische poppenwereld. En dus gaat een pop naar de mensenwereld om uit te zoeken hoe dat nu precies komt. En zo komt Karolina, zo heet de pop, in het huis van een poppenmaker.

Oorlogsgeweld

De poppenmaker weet in eerste instantie niet wat hij met de pop aanmoet, maar prijst haar moed en doorzettingsvermogen. Ze sluiten een vriendschap en maken zelfs samen nieuwe vrienden: een Joodse vioolspeler en diens dochter. Maar dan breekt de Tweede Wereldoorlog in alle hevigheid uit. De Joden krijgen het zwaar de verduren, waarbij ook hun nieuwe vrienden gevaar lopen. De poppenmaker van Krakau besluit hen te helpen – met gevaar voor eigen leven. Dat gaat helaas de verkeerde kant op, waarbij Karolina en haar vrienden in het concentratiekamp terecht komen. Daar komt het aan op overleven. Oorlog heeft plaats gemaakt voor overleven en hoop – twee elementen die blijkbaar onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Indrukwekkend

Wat zo bijzonder is aan De Poppenmaker van Krakau is dat dit boek midden in het oorlogsgeweld staat, met alle gruwelen die concentratiekampen met zich meebrachten. Soms lees je zijdelings wat van de gruwelen die zich er hebben afgespeeld, maar door de magisch-realistische ogen van Karolina, de pop die nog niet zo veel weet van de mensenwereld. Juist die naïeve houding vol hoop en moed maakt het des te moeilijker om alle gebeurtenissen goed te verkroppen. Je staat echt zo dicht op de mensen dat je hun hoop en wanhoop bijna kunt proeven.

Conclusie over De poppenmaker van Krakau

Oorlogsboeken heb je in alle soorten en maten, maar een suggestief boek als dit zul je niet snel in handen krijgen. Het is zo subtiel dat het juist indrukwekkender is dan boeken waarbij je nekharen regelmatig overeind gaan staan van de gruwelen die je leest. De Poppenmaker geeft de oorlog een gezicht, de pop Karolina is de visualisatie van hoop. Of dat alle betrokkenen een veilig heenkomen zal bezorgen? Daar zul je het verhaal zelf voor moeten lezen. Het verhaal wordt afwisselend verteld vanuit de poppenwereld naar de mensenwereld – dat is soms wat verwarrend, aangezien je twee verschillende tijdslijnen leest. Wat mij betreft hadden die goed uit elkaar getrokken kunnen worden. Door: Score: De poppenmaker van Krakau krijgt 8 van de 10 punten.

Informatie

De poppenmaker van Krakau,
Illustrator: Tomislav Tomic Van Halewyck, 311 pagina’s, paperback.
Vanaf: 12 jaar. ISBN: 9789461316134. Prijs: 19.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.