Boek recensie: De Phonetograaf, Vicky Bogaert


de phonetograaf

Fotografie is een geweldige manier om creatief bezig te zijn. Je kunt er werkelijk alle kanten wel op, je kunt het zo moeilijk of creatief maken als je zelf wilt en je kunt je helemaal richten op jouw favoriete onderwerp. Of dat nu koekjes zijn of dieren, een sportwedstrijd of natuurwandeling, gebouwen of portretten. Voor ieder wat wils! En bovendien heeft iedereen tegenwoordig wel een camera binnen handbereik: je smartphone! En daarmee kun jij ook een echte Phonetograaf worden, zoals Vicky Bogaert ze graag noemt.

Beperkte mogelijkheden

Als je gaat fotograferen met je smartphone, dan moet je je ontzettend bewust zijn van de beperkingen die je telefoon je biedt ten opzichten van het fotograferen met een compactcamera, systeemcamera of spiegelreflexcamera. Naast een verminderde beeldkwaliteit (daar merk je achteraf als iets van) is het grootste verschil wel het feit dat je niet kunt zoomen met je smartphone. Tenzij je een speciale variant hebt natuurlijk, dan heb ik niks gezegd. Maar in de regel zul je moeten lopen om de gewenste beeld uitsnede te maken. Ook loop je zo nu en dan tegen het probleem aan dat je smartphone bijvoorbeeld geen beeldstabilisatie heeft (waardoor je minder goed in donkere omgevingen kunt fotograferen) en de flitser ook maar een matig bereik heeft. Dat zijn eigenlijk de grootste fysieke beperkingen die je hebt met een smartphone ten opzichte van een aparte camera.

Extra mogelijkheden

Maar er zijn ook heel veel positieve elementen te benoemen aan het fotograferen met je smartphone. Zo wordt iedere foto direct beschikbaar om te delen via sociale media, wat natuurlijk extra leuk is. Daarnaast kun je de foto’s meteen bewerken met heel veel verschillende apps om ze net wat extra’s te geven, te corrigeren of een creatieve twist mee te geven. Er zijn zelfs genoeg mensen beroemd geworden met het bewerken van hun foto’s met enkel en alleen apps: het wil dus niet zeggen dat je niets kunt met deze beelden.

Uit de praktijk

Vicky Bogaert fotografeert al ongeveer zeven jaar met een smartphone. En nog niet af en toe, maar heel enthousiast en vaak. In het boek De Phonetograaf laat ze vanuit de praktijk zien wat je allemaal kunt bereiken met deze eenvoudige toestellen. Dat doet ze niet vanuit de droge theorie (die zit netjes verstopt tussen de vele tips die in het boek te vinden zijn) maar vanuit sprekende foto’s en voorbeelden, waaraan je meteen kunt zien dat je echt prima uit de voeten kunt met het draagbare kleinood. Het boek is opgedeeld in zeven delen: het eerste hoofdstuk heet Voor je begint en gaat in op de theorie van het fotograferen en de mogelijkheden (en beperkingen) die je smartphone je weet. Ongeveer 10 pagina’s verder begint ze met portretten, gevolgd door fotograferen met kinderen, landschappen, onderweg fotograferen, onderwerpen rondom het huis en ze eindigt met een kort hoofdstuk voor de roos, waarin ze ingaat op de professionele mogelijkheden die een smartphone eigenlijk bieden.

Ga direct naar De Phonetograaf op BOL.com.


Recensie over De Phonetograaf

CooleSuggesties topper

Fotograferen met je smartphone biedt ontzettend veel mogelijkheden. De Phonetograaf laat je de mogelijkheden zien in woord en beeld. De praktijkgerichte tips en trucs nodigen uit om meteen zelf aan de slag te gaan. Of je nu een beginnend fotograaf bent of een (semi)professionele fotobewerker, je zult vast een paar coole trucs kunnen leren uit dit boek. Het heeft mij in ieder geval geïnspireerd!

Score: 9


Informatie

De Phonetograaf,
Illustrator: nvt
Uitgever: Van Halewyck, 190 pagina’s, .
Vanaf: 15 jaar. ISBN: 9789461317292. Prijs: 21.99 euro.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, papablogger en hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven. Naast dit blog is hij freelance schrijver met Tekstbureau de Letterkamer.


Reacties

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.