logo-liggend-wit-donkerblauw

Boek recensie: De Peetmoeder, Ingar Johnsrud

de peetmoeder

De hoofdpersoon van De Peetmoeder, Stella, komt eindelijk weer op vrije voeten. Ze mag haar straf in de buitenwereld uitzitten, gebonden aan een enkelbrace. Haar doel is om terug te keren naar haar geboorteplaats, Vike, aangezien haar vader is overleden. Niet dat ze daar nog veel contact mee had, maar voor ze elkaar weer konden spreken als volwassenen onder elkaar, wordt hij dood in zijn houten hutje gevonden, bungelend aan een touw. De terugkeer van Stella staat dus meer in het teken van afscheid nemen, maar ze wil ook antwoord op een aantal vragen die ze meedraagt.

Lange adem

Ingar Johnsrud is een ervaren schrijver, die weet hoe hij een verhaal in elkaar moet steken. Je blijft dus aan de pagina’s gekluisterd, ook al is het soms een vrij droog stuk achtergrondinformatie dat je voor je kiezen krijgt. Niet alle stukjes passen naadloos in elkaar, maar zoals het ook met legpuzzels gaat: met een beetje duwen lukt het vaak prima. De personages in het boek zijn prima uitgewerkt, iedereen heeft een eigen achtergrond en geschiedenis. Bovendien vervult ook iedereen een rol in het verhaal, ook al is die rol in eerste instantie misschien niet direct duidelijk. Door het compacte aantal personen die een rol spelen in het boek kun je het overzicht prima in orde houden. Stella helpt je in De Peetmoeder vaak een handje door even terug te denken aan haar ervaringen met deze personen, zodat je een stukje van de achtergrond aangereikt krijgt.

Mix

Waar het boek meer mee kampt, is het ontbreken van een uitgesproken stijl. Aan de ene kant is het een dramatisch verhaal, met mysteries en vraagstukken uit een grijs verleden die opgelost moeten worden. Op andere momenten is het een spannende actiethriller, waarbij Stella zich weer eens in de problemen heeft gewerkt. Het is een mix van die twee, en daardoor ook geen van beiden. En zoals ik al eerder meldde: niet alle gebeurtenissen zijn even logisch of geloofwaardig. Dat heb je wel vaker met boeken, maar hier lag het er soms iets té dik bovenop… en dat is jammer. Ondanks die puntjes van kritiek weet het boek je toch te grijpen. Je wil weten hoe Stella’s familie en jeugd in elkaar stak: in wie stak ze vertrouwen… en wie hebben dat met beide benen geschonden?


Ga direct naar De Peetmoeder op BOL.com.

Recensie over De Peetmoeder

De Peetmoeder is een onderhoudende thriller met een paar kritiekpunten. Het grootste punt is wel dat het nergens echt een unieke stijl kan vinden (of misschien is het daarin wel uniek). Het ene moment kabbelt het voort in een soort familiedrama, het andere moment knalt het pagina naar pagina als een echte pageturner. De familiegeschiedenis steekt prima in elkaar, de personages zijn goed uitgewerkt. Je wil door blijven lezen omdat je wil weten hoe de vork in de steel zit, maar een echte pageturner is het niet.

Score: 6


Informatie

Titel: De Peetmoeder
Auteur:
Uitgever: Boekerij
Aantal pagina’s: 333
Type boek: Paperback
ISBN: 9789022594759
Prijs: 20.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.