logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: De Nergensman, Gregg Hurwitz

NergensmanIn het spannende boek Orphan X heb je kennis gemaakt met Evan Smoak. Hij was als jonge jongen geronseld door de beheerders van een geheime organisatie, die tot doel hadden om de ultieme spionnen en huurmoordenaars op te leiden. En dan kun je maar beter jong beginnen, met kinderen die niemand snel zal missen. Weeskinderen, bijvoorbeeld. Inmiddels is het Orphan-project opgeheven en zijn de Orphans over de hele wereld uitgewaaierd. Sterker nog: de jacht lijkt geopend op de Orphans, met een grote tegenstander die bovenaan de voedselketen staat: Orphan Y,

Onverwachte hoek

Terwijl De Nergensman druk bezig is het met beschermen van de onschuldigen, via zijn goed beveiligde telefoonnetwerk en zijn unieke vaardigheden, is hij continu op zijn hoede voor het dreigende gevaar van Orphan Y, ook bekend als Van Sciver. Hij is jaloers op de vaardigheden van Oprhan X en wil kostte wat kost zijn grootste concurrent uitschakelen. Toch is het niet Van Sciver die Evan Smoak uit zijn beveiligde wereldje pikt, maar een oude, verknipte machtswellusteling met veel te veel geld en macht. Deze oude edele weet evan zelfs de kidnappen en in een goed beveiligde berghut op de sluiten, met genoeg beveiligingsmannen om Evan heen om hem redelijk rustig te houden. Terwijl Evan daar zit opgesloten krijgt hij heel wat voor zijn kiezen. De belangrijkste gewetensbezwaren komen echter van een meisje, dat hij belooft had om te helpen. terwijl Evan gedrogeerd in een berghut vecht voor zijn leven, zit dat meisje ergens in een zeecontainer…

Wraak

Gelukkig is onze Nergensman niet voor 1 gat te vangen. Hij zet stug door en plant zijn zetten langzaam en voorzichtig. Maar hij heeft geen rekening gehouden met zijn nieuwe tegenstander, de excentrieke en bedahtzame Rene Cassaroy, die met zijn geld en vreemde zienswijze op het wereld heel wat jonge levens ten gronde heeft gericht – en bovendien heel wat rijke mannen (zoals Evan, want het is Rene puur om het geld te doen) van het leven beroofd. Tot Rene er achter komt wie Evan is, en Oprhan Y inlicht. Die zet direct zijn beste agenten, Orphan M, ook bekend als de gluiperige Jaggers en de sexy Candy McClure, op de zaak om Evan op te pakken. En Candy heeft na het vorige avontuur met Evan wel een appeltje met hem te schillen!

Luisterboek

Dit is één van de eerste boeken die ik volledig als luisterboek heb ‘gelezen’. De stem van Frans van Deursen doet het boek zeker goed: de nonchalante manier van vertellen en de intonatie zorgt voor een extra beleving voor het verhaal. Daarbij is goed aandacht besteed aan buitenlandse woorden en technische termen, wat het verhaal een stuk geloofwaardiger maakt.

Conclusie over De Nergensman

De Nergensman is een geweldig vervolg op de kennismaking met evan Smoak,Orphan X. Dit boek laat zien dat er heel wat meer monsters op aarde rondlopen dan je zou denken, en dat de grootse monsters soms heel diep verborgen zitten. Het laat ook zien dat sommige monsters stiekem toch menselijk blijken te zijn – tot op zekere hoogte. Ook De Nergensman blinkt weer uit in zijn bijzondere verhaallijn, de opbouwende spanning en de verrassende elementen in het verhaal, maar ook vooral de kennis van zaken op het gebied van gevangenneming, gevechten en de observerende blik van de Nowhere Man. Door: Score: De Nergensman krijgt 9 van de 10 punten.

Informatie

Nergensman,
Illustrator: AW Bruna, 352 pagina’s, paperback.
Vanaf: jaar. ISBN: 9789400508682. Prijs: 19.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.