logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: De kleine geschiedenis van de kunst, Susie Hodge

Kunst is een ontzettend groot en ruim begrip. Het is lastig om te omvatten en misschien nog wel lastiger om er een mening over te vormen. Je zult namelijk ontdekken dat hoe meer je over kunst weet, des te meer je mening over wat mooi is en wat niet mooi is veranderd. Om meer te weten te komen over kunst lijkt een onmogelijke taak. Je moet immers duizenden jaren aan kunstenaars, stromingen en stijlen uit elkaar zien te houden. En dan heb je het nog niet eens over jaartallen en periodes, maar ook veel culturele invloeden hebben hun stempel gedrukt op stromingen. Het is namelijk niet zo dat de hele wereld ineens overstapt naar een nieuwe kunststijl! In De kleine geschiedenis van de kunst krijg je een heldere en duidelijke introductie in deze imposante wereld.

Kunst in stukjes

Het praktische van het compacte boek De kleine geschiedenis van de kunst is wel dat het netjes is opgedeeld in een aantal hoofdstukken die stuk voor stuk overzichtelijk en helder zijn. Het eerste hoofdstuk gaat over kunststromingen door de jaren heen. Daarin worden enorme sprongen gemaakt: zo spring je van de prehistorie ineens naar de Grieken en Romeinen, heb doe je door naar de middeleeuwen en de Byzantijnse kunst en kom je via de renaissance al snel in de periode van de Gouden eeuw en verschillende negentiende-eeuwse kunststromingen. Toch is dit eerste hoofdstuk misschien wel het belangrijkste hoofdstuk in het hele boek, omdat je hierin heel duidelijk ziet welke invloeden de tijdsgeest en de culturele bepalingen hebben gehad op de verschillende kunstvormen. Iedere stroming krijgt een pagina. Daarop lees je kort wat informatie over de betreffende stroming, natuurlijk zie je in welke tijdsperiode je deze plaatsen, worden een aantal belangrijke kunstenaars genoemd en (heel praktisch) lees je de belangrijke ontwikkelingen die in deze periode hebben plaatsgevonden. Natuurlijk staat er ook een foto bij van een beeld of schilderij om te verduidelijken wat geschreven is. Dankzij de uiteenzetting van deze stromingen kun je zelf een lijn ontdekken in de ontwikkelingen die de kunst heeft doorgemaakt.

Werken in kunst

Als over kunst praat, doe je dat natuurlijk aan de hand van een schilderij of beeld. In het hoofdstuk werken staan een aantal van de beroemdste kunstwerken ter wereld verzameld. Je zult ze vast kennen, of op zijn minst herkennen. Bij ieder kunstwerk staat een stukje achtergrondinformatie over de kunstenaar in kwestie, lees je in welke tijd het werk gemaakt is, waar je het in het echt kunt vinden en kun je bovendien een stukje achtergrondinformatie lezen over het betreffende kunstwerk. Ook dat is weer leerzaam om te lezen, vooral ook omdat in dat stukje tekst wordt ingegaan op de beweegredenen van de kunstenaar om bepaalde keuzes te maken. Hierin vind je ook verwijzingen naar de eerder genoemde stromingen, maar als je dat hoofdstuk hebt gelezen zul je al veel eigenschappen kunnen duiden.

Thematisch werk

In het derde hoofdstuk wordt de kunstgeschiedenis kort doorgelopen aan de hand van bepaalde thema’s, er zijn natuurlijk altijd bepaalde onderwerpen geweest die de interesse van kunstenaars hebben gewekt. Denk bijvoorbeeld aan mythologie, landschap, natuur, oorlog, de doods, portretten en dieren. Per thema wordt in een pagina te gehele geschiedenis doorlopen en enkele hoogtepunten aangehaald. Je leest hier ook weer bekende kunstenaars die zich veel hebben bezighouden met de thema en in een klein kopje belangrijke ontwikkelingen lees je hoe het genre zich heeft ontwikkeld tot wat het nu is geworden.

Technieken

Tot slot behandelt het boek De kleine geschiedenis van de kunst een aantal belangrijke technieken die zich in de loop der eeuwen hebben ontwikkeld. Je moet je namelijk indenken dat ook op het gebied van kunst (of dat nu gaat om beeldhouwkunst of schilderkunst) ook mooie sprongen zijn gemaakt. Zo zijn de materialen aanzienlijk verbeterd, maar ook de omgevingen waarin gewerkt moest worden werd steeds beter vormgegeven. Zo moesten de allereerste kunstenaars met verf op een rots meer werken, terwijl de latere kunstenaars met olieverf en fijne penselen op een mooi geweven canvas kunnen werken. In het hoofdstuk technieken lees je bijvoorbeeld over zeefdruk, pointillisme, etsen, gravures, fresco, sfumato en claire-obscur.

Informatie

De kleine geschiedenis van de kunst, Susie Hodge
Uitgeverij Thoth, 224 pagina’s, paperback.
ISBN: 9789068687323. Prijs: 16.95 euro.

Recensie over De kleine geschiedenis van de kunst

Kunstgeschiedenis is een enorm brede en rijke wetenschap, waarin je veel verschillende kanten op kunt. Ik kleine geschiedenis van de kunst geeft een heldere introductie en maakt je wegwijs in een eeuwenlange lijn van kunststromingen, kunstenaars en technieken. De informatie is helder en duidelijk gegeven, is zeker niet te lang en dankzij de fijne beeldmaterialen in het boek kom je goed beslagen ten ijs als je weer eens een museum binnenstapt.

Score: 8Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.