logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: De Kleine Geschiedenis van de Fotografie, Ian Haydn Smith

Fotografie heeft in de afgelopen 150 jaar echt een enorme duikvlucht gemaakt. Sterker nog: zo’n 150 jaar geleden hadden de meeste mensen nog niet eens van een foto gehoord! Door technologische ontwikkelingen die liepen van lichtgevoelige platen (die enkele minuten moesten ‘inwerken’ om een beeld te tonen tot de ontwikkeling van filmrolletjes, maar ook de ontwikkeling van de afgelopen twintig jaar op het vlak van digitale fotografie hebben wonderen verricht voor de fotografie.

Roerige geschiedenis

Je kunt je voorstellen dat de mogelijkheden van de fotografie nog lang niet aan alle kanten zijn ontdekt. De technologische ontwikkelingen gaan zo snel, dat de praktische toepassingen bijna eindeloos zijn. Creatievelingen hebben in die 150 jaar dan ook een geweldige speeltuin gehad. Een onbegonnen terrein waar je alle kanten mee op kunt! In De Kleine Geschiedenis van de Fotografie krijg je precies dat: Een korte geschiedenisles, bekeken vanuit verschillende aspecten.

Iconische beelden vertellen

Een beeld zegt meer dan 1000 woorden, dat is altijd zo. Toch hebben ook beelden soms tekst en uitleg nodig. In De Kleine Geschiedenis van de Fotografie krijg je daarom ook wat tekst en uitleg over de setting van de gemaakte foto’s. Over het onderwerp, de stroming of de gebruikte techniek. Of per thema, dat kan natuurlijk ook altijd. Buiten de bekende werken is het zo dat je bij een onderwerp, thema of techniek voorzien wordt van een aantal kunstenaars en foto’s die ook binnen die stroming vallen. Dat geeft je een mooie impressie van de totale geschiedenis. En die loopt soms wat door elkaar, in de wereld van de fotografie. Want daar gaan oude technieken en moderne technieken hand in hand.

Ga direct naar de kleine geschiedenis van de fotografie op BOL.com.


Recensie over De kleine geschiedenis van de fotografie

Dankzij dit kleine compacte boekje krijg je een inleiding in de fotografie. Bekende fotografen met hun gemaakte foto’s, Die foto’s zul je ongetwijfeld kennen, de Afghaanse vluchteling prijkt op de achterkant, binnen in het boek vind je foto’s van Cartier-Bresson, Erwitt, Moholy-Nago en veel meer. De fotografen en werken zijn ingedeeld op thema, onderwerp, techniek. Het boekje gaat niet heel erg diep op de materie heen, maar legt wel verbanden tussen de stromingen en fotografen.

Score: 7


Informatie

De kleine geschiedenis van de fotografie,
Illustrator: diversen
Uitgever: Thoth, 244 pagina’s, paperback.
Vanaf: 14 jaar. ISBN: 9789068687484. Prijs: 16.95 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.