logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: De Kiekeboes – plankenkoorts in Amsterdam

Het is grappig hoe verschillend de Vlamingen zijn ten opzichte van de Nederlanders. Hoe klein het verschil in afstand, des te groter de verschillen in cultuur, op allerlei fronten. En begrijp me niet verkeerd – ik kan me om beide kanten even hard vermaken. In De Kiekeboes – Plankenkoorts in Amsterdam zijn twee eerdere albums gebundeld. De eerste twee lange avonturen van De Kiekeboes, In Carre en De Schat van Mata Hari vormen samen het langste verhaal van de Kiekeboes tot nu toe. En dan te bedenken dat de verhalen precies 40 jaar geleden in albumvorm verschenen!

Zwart-wit naar kleur

In die tijd, dat de verhalen van de Kiekeboes in albums verschenen, was het heel gewoon om enkel een zwart-wit album uit te geven. Met een paar kleurvlakken was je al een heel eind om je helden een beetje alure mee te geven. Tegenwoordig volstaat dat natuurlijk niet meer. Daarom is er voor gekozen om deze speciale verjaardagseditie helemaal in te kleuren, zodat het weer aan de eisen van tegenwoordig voldoet.

Tijdgeest

Het grappige van deze twee albums is dat de tijdgeest van toen er heel duidelijk in doorstraalt. Wat dat betreft heeft Merho, na zijn tijd in Studio Vandersteen, er duidelijk voor gekozen om een actuelere stijl op na te houden. Je ziet dan ook flink wat persiflages van beroemde persoonlijkheden – tenminste … in die tijd. Gelukkig worden ze in de uitgebreide inleiding even toegelicht, zodat je ook alle grapjes goed kunt doorzien. Dat is immers het grote nadeel van de draak steken met de actualiteit. Het nieuws verdwijnt naar de achtergrond!


Recensie over De Kiekeboes – Plankenkoorts in Amsterdam

De Kiekeboes – Plankenkoorts in Amsterdam toont aan dat de avonturen van dit dwaze gezin na 40 jaar nog steeds spannend en actueel is. En dat de tekeningen flink wat sprongen hebben ondergaan, dat ook. De illustraties zijn statischer dan tegenwoordig, de grappen wat eenvoudiger en het verhaal misschien wat voorspelbaar, maar het is wel erg leuk hoe het Vlaamse gezin zich vermaakt in de Nederlandse hoofdstad.

Score: 8


Informatie

De Kiekeboes – Plankenkoorts in Amsterdam, Merho

 

Illustrator: Merho
Standaard Uitgeverij, 112 pagina’s, paperback.
Vanaf: 10 jaar. ISBN: 9789002266027. Prijs: 9.99 euro.

Ga direct naar De Kiekeboes – Plankenkoorts in Amsterdam op BOL.com.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.