logo-liggend-wit-donkerblauw

Boek recensie: De Jongens uit Biloxi, John Grisham

De jongens uit Biloxi

John Grisham heeft een goede naam opgebouwd voor het neerzetten van imposante verhalen, indrukwekkende werelden en is natuurlijk bekend van zijn juridische strijdverhalen. In De Jongens uit Biloxi neemt hij je mee naar de louche kuststad Biloxi voor een nieuw en spannend verhaal, waar gangsters en misdaad aan de orde van de dag zijn.

Familievete

In De Jongens uit Biloxi komen ​​twee jeugdvrienden met heel verschillende levenspaden bij elkaar. Keith Rudy en Hugh Malco konden niet meer van elkaar verschillen, ondanks hun gedeelde liefde voor honkbal. Jesse, Keith’s vader, gelooft in rechtvaardigheid en doet wat hij kan om de gangsters van de straat de halen. Lance, Hugh’s vader, houdt juist toezicht op een groot deel van dit criminele imperium, bekend als onderdeel van de Dixie-maffia.

Nieuwe generatie

Hugh wordt logischerwijze meegesleept in dit wereldje. Het grote geld dat binnenstroomt helpt natuurlijk ook een handje. Daarbij wordt hij geholpen Lance’s rechterhand, Nevin Noll. Keith daarentegen stort zich op zijn rechtenstudie om in de voetsporen van zijn vader te treden. En je raad het al: de volgende generatie gaat de strijd aan met elkaar. Er volgt er een confrontatie tussen de twee families, met de rechtszaal als strijdveld. Deze hele geschiedenis wordt in vier delen verteld, zodat je een goed beeld krijgt van de situatie en de geschiedenis. Een te goed beeld, want het verhaal verzakt regelmatig in een langdradige uiteenzetting van feiten en gebeurtenissen, waar het eerste deel wel het grootste voorbeeld van is. Het is bovendien niet eens een belangrijk deel voor de rest van het verhaal! Vanaf dat punt kan het alleen maar bergopwaarts – en dat doet het verhaal zeker. De Jongens uit Biloxi heeft een heel sterke finale, met een verrassende wending in het verhaal en een paar pageturner-passages.


Ga direct naar De jongens uit Biloxi op BOL.com.

Recensie over De jongens uit Biloxi

John Grisham zet in De Jongens uit Biloxi een fantastische nieuwe stad neer, die helemaal tot leven komt in het lijvige verhaal. De stad trekt soms wat verbanden en lijnen naar andere Amerikaanse steden, maar het draait natuurlijk om de twee families die met elkaar in conflict zijn. Jammer genoeg komt het verhaal zelf niet echt van de grond. Het sluimert en glibbert rustig voort, haalt er een te lange geschiedenis en te veel personages bij en beschrijft te veel details op een te uitgebreide manier om het een echte pageturner te maken. Als hier zo’n 150 tot 200 pagina’s uitgeschrapt zouden worden, zou dat het verhaal absoluut ten goede zijn gekomen!

Score: 6


Informatie

Titel: De jongens uit Biloxi
Auteur:
Uitgever: AW Bruna
Aantal pagina’s: 544
Type boek: Paperback
ISBN: 9789400515611
Prijs: 24.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

  1. Janneman avatar
    Janneman

    Inderdaad: er zit geen echt verhaal in dit boek. Een en al opsomming van zaken die er niet toe doen. Grishams boeken, zeker de laatste 10-15, kenmerken zich door ellenlange inleidingen waarbij allerlei zaken gehaald worden die er weinig toe doen en de lezer alleen maar een grotere neiging geeft om het boek dicht te klappen. Ik vraag mij af of hij misschien zijn kennis wil spuien. Of het nu gaat om het Amerikaanse rechtssysteem, de honkbal, boks of football sport, hij strooit met termen die een leek-lezer niets zeggen. Hierdoor verliest het boek de spanning die voor de eerste boeken van Grisham zo kenmerkend waren. Misschien waren ze er toen ook al, maar dan minder storend. Ik ben even klaar met Grisham. Misschien dat hij er beter aan doet zich te beperken tot hooguit een boek per een of twee jaar. Net zoals bijvoorbeeld Lars Kepler doet. Naar de boeken van dit schrijversechtpaar kijk ik telkens reikhalzend uit, maar die beperken zich tot een boek per twee jaar, en dan lees je ook echt een goed boek, een echte pageturner. Grisham beschikt de laatste jaren niet meer over dit talent. Jammer.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.